×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Årets bästa julöl 2017 – Vinnarna och förlorarna i stort test

Årets bästa julöl 2017 - Vinnarna och förlorarna i stort test.

Årets bästa julöl 2017 – Vinnarna och förlorarna i stort test av 36 stycken julöler.

Grundtanken med testet av årets bästa julöl 2017, har varit att provsmaka julöl som de flesta på ett enkelt sätt ska kunna få tag på. Det kommer såklart finnas avvikelser och det kan hända att du behöver beställa hem vissa av de öler jag testat. Undantag från målsättningen har skett där några öler funnits i en begränsas upplaga. Men jag vet att dessa återkommer nästa år, så det finns all möjlighet för dig att köpa dem då.
Ett bryggeri gjorde sig tillkänna på Instagram och var från början inte tänkt att vara med. Men här var det bara att göra en beställning när de nu valde att visa framfötterna. Några öler har garanterat funnits på hyllan eftersom bryggeriet ligger relativt närbeläget. Men det borde inte vara några problem att beställa dessa till ditt lokala Systembolag. Jag hoppas att du ska finna nytta av mitt test av julöl och att du kan finna din favorit. Kanske vi har samma smak? Nu startar vi summeringen av årets bästa julöl 2017 – Vinnarna och förlorarna i stort test av 36 stycken julöler!

Listan på årets testade julöl 2017


Gotlands Bryggeri Wisby Julbrygd

Gotlands Bryggeri Wisby Julbrygd - Julöl från Gotland.

Upplever att smaken är bättre än doften. Smaken är på det stora hela balanserad, men den känns ändå en aningens tunn. Den passar bra att dricka som den är, till julgodiset eller kanske till en chokladdessert med filéad apelsin. Gotlands Wisby Julbryggd är på alla sätt och vis trevlig, men inget jag måste dricka igen.
3/5

Oppigårds Winter Ale

Oppigårds Winter Ale är ett välsmakande julöl.

Jag tycker Oppigårds Winter Ale är ett trevligt bidrag till utbudet av julöl. Jag kan tänka mig att dricka den som sällskapsdryck eller som dryck till julbordet. Det blir nog att köpa någon flaska eller två till husmanskosten också. Oppigårds Winter Ale är kort och gott en julöl som jag kan rekommendera!

4/5

Nils Oscar Kalasjulöl

Nils Oscar Kalasjulöl är inte speciellt kalas.

Nils Oscar Kalasjulöl blir snabbt lite trist och enformigt att dricka. Jag skulle tro att denna öl passar bättre till julmaten, där den troligen kommer mer till sin rätt. Men om jag nu ska välja en öl från Nils Oscar, så väljer jag hellre deras God Lager till julen. Nej Nils Oscar, det blev inget kalas av denna öl.

2,5/5

Grebbestad Julöl

Grebbestad Julöl - Vill jag fira julen med Grebbestad?

Grebbestad Julöl lämpar sig till julbordet mer än att dricka den som sällskapsdryck. De skriver på sin flaska att det är ett äkta julöl. Om detta är receptet på äkta julöl, så behöver deras recept göras om. Det är ingen öl som imponerar på mig.

2,5/5

S:t Eriks Winter Session IPA

S:t Eriks Winter Session IPA är nja på flaska.

St: Eriks Winter Session IPA är en öl med rätt sunkig doft och smak som inte riktigt imponerar på mig. Öler med låg alkoholhalt kan upplevas lite vattniga, men det är inget jag upplever när den är kall. Men ju varmare den blir i temperaturen, desto mer känner man den lite vattniga smaken. Nja får sammanfatta mina intryck.

2,5/5

Jämtlands Julöl

Jämtlands Julöl är en trevlig öl från Jämtlands Bryggeri.

Jämtlands Julöl är på det stora hela en trevlig och smakrik julöl. Den kan du dricka som sällskapsöl eller till julbordet. Den passar även bra att dricka till jordnötter, vilket jag tycker återfinns i doften. Jag kan absolut tänka mig köpa Jämtlands Julöl igen och även rekommendera till andra.

3,75/5

Emelisse Winter Ale

Emelisse Winter Ale - Julöl från Nederländerna.

Emelisse Winter Ale är en trevlig öl med intressant smak. jag tycker den smakar bättre än den doftar. Den upplevs faktiskt lite julig i smaken och passar som sällskapsdryck, till julgodiset eller nötter. Jag anser inte att det är en öl du dricker till julmaten, utan den känns mer som en efterrättsöl.

3,5/5

Mysingen Midvinterbrygd

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri.

Mysingen Midvinterbrygd är ingen öl jag köper igen. Jag tror ölet kan passa till en kraftig chokladefterrätt, eller en fruktkaka. Att dricka den som sällskapsöl eller till julmaten är åtminstone inget jag vill göra tyvärr.

2,5/5

Shepherd Neame Christmas Ale

Shepherd Neame Christmas Ale - En öl att avstå från köp.

Shepherd Neame Christmas Ale är inte på något vis ett bottennapp, men samtidigt är den heller inte speciellt god. Den lite starkare alkoholstyrkan gör att jag inte tycker den är jätte upphetsande att dricka. Jag väljer en annan öl till jul och det bör även du göra.

2,5/5

Melleruds Prima Julöl

Melleruds Prima Julöl - En öl som inte är så prima.

Mellerud Prima Julöl  är en öl som troligen lämpar sig bäst att dricka till julmaten, men doften och smaken är ointressant. Jag har min sommarstuga belägen utanför Mellerud, men inte ens det hjälper till att höja betyget. Tyvärr Spendrups men detta är för mig ingen prima öl.

2/5

N’Ice Chouffe

N'Ice Chouffe - En öl väl värd att dricka till jul!

N’Ice Chouffe är en välbalanserad och god öl som jag varmt kan rekommendera att dricka som sällskapsdryck, till julgodiset eller till julmaten. Den passar mycket bra till nötter. Kort och gott en öl i världsklass. Då det är en storflaska, så delar du gärna med vänner. Köp!

4,5/5

Mohawk Whiteout Imperial Stout

Mohawk Whiteout Imperial Stout - En ovanlig och smakrik öl.

Mohawk Whiteout Imperial Stout saknar lite balans i smaken och den bittra smaken tilltalar mig inte helt. Jag har druckit godare stouter, men även sämre och detta är inte för mig någon ovanlig öl med oväntad smak. Det är ingen öl jag måste köpa igen, men får jag den i handen så tackar jag inte nej heller.

3/5

Göteborgs Winter Ale

Göteborgs Winter Ale från Göteborgs Nya Bryggeri.

Göteborgs Winter Ale från Göteborgs Nya Bryggeri var infekterad och jag reklamerade den.

0/5

Ahlafors Winter In Ale

Ahlafors Winter In Ale - En julöl från Ale kommun

Ahlafors har i min mening gjort en trevlig julöl. Den passar som sällskapsdryck, till ostbrickan eller julgodiset. Jag saknar lite ”oumph” för att betyget ska bli högre. Men jag kan tänka mig att köpa den igen om den står framför mig på Systembolagets hylla.

3,5/5

Ballast Point Mocha Marlin

Ballast Point Mocha Marlin - En porter som smakar stout.

Ballast Point Mocha Marlin smakar och doftar mycket bra. Den passar som efterrättsdryck till choklad eller som sällskapsdryck när du vill dricka något kraftfullare. Det är ingen öl du dricker till julmaten enligt mig. Mocha Marlin kommer jag faktiskt köpa mer av.

4,5/5

Charlis Snöfall

Charlis Snöfall - Julölen som smakar pepparkaka.

Charlis Snöfall är en trevlig välsmakande öl. Jag tycker den lämpar sig bäst som sällskapsdryck och det är ingen öl jag dricker till julbordet. Den doftar och smakar jul och jag köper den gärna igen.

4/5

Brygghuset Finn Winter Special

Winter Special från Brygghuset Finn.

Winter Special från Brygghuset Finn är överlag en rätt trevlig öl, men inget som är i världsklass. Apelsinsmaken är intressant och det finns en julsmak som passar till chokladdessert, frukter eller som sällskapsöl med nötter enligt mig. Detta är ingen öl jag dricker till julmaten.

3/5

BrewDog Santa Paws

BrewDog Santa Paws är spretig, tam och mesig.

BrewDog Santa Paws lite lägre alkoholhalt tror jag bidrar till att ölen blir lite spretig, tam och mesig i smaken. Doften är betydligt bättre. Jag tänker att man dricker den till julgodis, nötter eller en efterrätt med choklad. Det är ingen öl jag dricker till mat. Men det spelar egentligen ingen roll, för jag har druckit godare öler och tänker hålla mig till det också.

2/5

Lagunitas Sucks Holiday Ale

Lagunitas Sucks Holiday Ale är ölen utan julsmaker.

Lagunitas Sucks Holiday Ale är på det stora hela en trevlig julöl, men med den skillnaden att det inte finns några julsmaker eller juldofter. Smaken är bättre än doften upplever jag. Det är en öl jag dricker som sällskapsdryck och till snacks. Detta är ingen öl jag dricker till julbordet.

3,5/5

Göteborgs Christmas Session IPA

Göteborgs Christmas Session IPA smakar mesigt och avslaget.

Göteborgs Christmas Session IPA hade lika gärna kunnat heta Summer Session IPA. Jag saknar lite tryck i den tropiska fruktsmaken och den är mesig och smakar avslaget. Mja detta är ingen öl jag köper igen.

1,5/5

Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas - Hej lakrits och hostmedicin.

Gouden Carolus Christmas har en framträdande doft och smak av stjärnanis, lakrits och kryddor och torkad frukt. Det är ingen öl jag dricker till julmaten, utan jag ser den som en trevlig välsmakande sällskapsöl. Gillar du lakrits så kan detta vara ölen för dig. Jag tycker den är mycket god!

4/5

Du Bocq Gauloise Christmas

Du Bocq Gauloise Christmas - Väldoftande och smakrik julöl.

Du Bocq Gauloise Christmas är en mycket trevlig öl som faktiskt smakar jul. Den har en bättre doft än smak, även om smaken i sig är mycket välbalanserad och trevlig. Jag dricker den som sällskapsdryck och kan faktiskt jag tänka mig att även dricka den till julmaten! Detta var en mycket prisvärd och trevlig belgisk öl!

4/5

Rogue Santas Private Reserve

Rogue Santas Private Reserve - Historien om en revolution.

Rogue Santas Private Reserve är på många sätt en välsmakande öl och jag tycker om att det finns en kraft i smaken. Det är dock ingen öl jag måste köpa igen till varje pris, men står den där på butikshyllan så kan det allt slinka ner en flaska.

3,5/5

Electric Nurse Winter Brown Ale

Electric Nurse Winter Brown Ale - En öl att tycka om.

Electric Nurse Winter Brown Ale – En öl att gilla! Den har en trevlig doft samt smak och jag kan definitivt köpa den igen. Ölet passar fint som sällskapsöl och jag vill egentligen hålla mig till att dricka den så. Någon god chokladbit eller knäck kan funka, men smaken är bra som den är.

3,75/5

Mariestads Julebrygd

Mariestads Julebrygd är trevlig julöl utan några krusiduller.

Mariestads Julebrygd är på det stora hela en trevlig balanserad öl utan några krusiduller. En öl att dricka som sällskapsdryck eller till julmaten. Jag kan tänka mig att det är en öl du köper om du ska ha ett stort julkalas och är osäker på vad gästerna gillar för öl.

3,5/5

Lazy Magnolia Freeze Warning

Freeze Warning från Lazy Magnolia är varning på flaska.

Nej denna öl är inte bra och något står inte rätt till! Den blir att reklamera.

0/5

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale är usch på flaska.

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale är ingen trevlig öl där doft och smak inte imponerar alls. Det är ingen öl jag köper igen. Det blir helt enkelt usch på flaska och den åkte ner i vasken illa kvickt! Betyget blir usch!

0/5

Anchor Christmas Ale

Anchor Christmas Ale är kort och gott en trevlig julöl.

Anchor Christmas Ale dricker du som sällskapsdryck, till efterrätt av choklad eller till julmaten. Den är på många sätt trevlig och välsmakande. Jag tror jag ska inhandla en flaska att lagra för att se hur den utvecklas.

3,5/5

Põhjala Jõuluöö

Põhjala Jõuluöö - En uppkäftig julöl från Estland.

Põhjala Jõuluöö dricker du till efterrätter av choklad eller som sällskapsdryck med julgodis, knäck, choklad eller nötter. Det är ingen öl jag dricker till julbordet. Den har en fin doft och smak. Den är lite uppkäftig på något vis och jag gillar det.

4/5

Falcon Julöl

Falcon Julöl eller Falcon Julbrygd - Vad är det som gäller egentligen?

Falcon Julöl är ingen favorit hos mig. Doften är inte jättetrevlig och smaken är intetsägande och inget som gör mig speciellt exalterad. Vill jag njuta av en öl utan något att äta till, då väljer jag inte denna öl. Jag väljer den inte heller till julmaten, ostbrickan eller nötterna, även om jag tror den gör sig något bättre där.

2/5

Liefmans Glühkriek

Liefmans Glühkriek - En värmande öl som du serverar vid 70°C.

Liefmans Glühkriek är ett mycket trevligt alternativ till glögg som jag varmt kan rekommendera. Denna dricker du när du vill ha en värmande och välsmakande alternativ till glögg. Liefmans Glühkriek passar fint att servera till julgodis eller pepparkakor med ost.

4/5

Sierra Nevada Celebration Fresh Hop IPA

Sierra Nevada Celebration Fresh Hop IPA.

Sierra Nevada Celebration Fresh Hop IPA är ölen jag dricker som sällskapsdryck och jag stannar där. Det är ingen öl du dricker till julmaten. Doft och smak är mycket välbalanserad men skulle önska en smula mindre beska. Det är en öl jag egentligen skulle vilja dricka året om, även efter att ha klippt gräsmattan.

4/5

Slottskällans Nisse

Slottskällans Nisse - Ett julöl där doft är bättre än smak.

Slottskällans Nisse är en öl att dricka till julmaten, julgodis och nötter. Den är inte på något vis fantastisk, men inget bottennapp heller. Doften är trevlig, men det är något i smaken som inte tilltalar mig. De är ingen öl jag köper igen, men får jag den i handen så visst.

3/5

Fuller’s Old Winter Ale

Fuller's Old Winter Ale - Stabil engelsk julöl.

Fuller’s Old Winter Ale är en öl jag dricker som sällskapsdryck eller till julmaten. Det är ingen öl i världsklass, men de dofter och smaker som finns är välbalanserade och bra. Med en Winter Ale i din hand så blir du en engelsman för en kort stund.

3,5/5

Nynäshamns Valsviken Vinterporter 2017

Nynäshamns Valsviken Vinterporter 2017 - Hej mitt vinterland nu är jag här.

Nynäshamns Valsviken Vinterporter 2017 är en trevlig öl att dricka som sällskapsdryck eller till efterrätt av choklad. Det är ingen öl jag dricker till julbordet. Jag tycker den är mycket god, och den bästa av de öler jag hittills testat från Nynäshamns Ångbryggeri.

4/5

Mikkeller Xmas Wish

Mikkeller Xmas Wish.

Mikkeller Xmas Wish är en trevlig välsmakande öl. Det finns inte mycket att klaga på och jag köper den gärna igen. Den passar som sällskapsdryck eller till kryddstark asiatisk mat. Jag vill inte dricka den till julgodis eller julmat, men nötter däremot passar utmärkt.

4/5


Årets bästa julöl 2017

Efter att testat 36 stycken julöler så har jag kort och gott valt de som har fått ett betyg på 4 och högre. Här återfinns 11 stycken öler och det finns en blandning av svenska, amerikanska, belgiska, danska och estländska öler. Extra roligt är att det finns svenska öler med på min favoritlista. Då jag har en förkärlek till belgiska öler, så är jag inte förvånad över att även detta land hamnade med på listan. Årets bästa julöl 2017 är:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *