×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

N’Ice Chouffe – En öl väl värd att dricka till jul

N'Ice Chouffe - En öl väl värd att dricka till jul!

Om ölen

Producent: Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat).
Land:
Belgien.
Ölstil: Belgisk mörk ale.
Styrka: 10%.
Flaskans bäst före: Februari 2019 (provsmakas 19 november 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 11364.
Pris: 65,90 kr.
Serveringstemperatur: 4°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

N’Ice Chouffe – En öl väl värd att dricka till jul!

Videon ovan är hämtad från min julkalender jag gjorde 2022.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

I Belgiska Ardennerna ligger Brasserie d’Achouffe beläget. Historia börjar i slutet av 1970-talet när Pierre Gobron och Chris Bauweraerts bestämde sig för att med en liten begränsad ekonomi tillverka sin egna öl. Det som först började som en hobby, utvecklades till att bli en bryggeriverksamhet de kunde livnära sig på. Bryggeriet har vunnit många internationella utmärkelser baserat på deras unika smaker. 2006 valde bryggeriets grundare att sälja det till Duvel-Moortgat.

Att de har fått internationella utmärkelser är jag inte förvånad över. Jag kan redan nu säga att N’Ice Chouffe är en öl väl värd att dricka till jul. Dofterna och smakerna är komplexa men ändå balanserade. Det är kort och gott en mycket god julöl från Belgien. Nu ska ni få läsa varför!

Utseende

Rödbrun på gränsen till svart färg med lite mörkare beige skumkrona. Ser trevligt inbjudande ut samt att den har en fin julkänsla över sig.

Doft

Frisk syrlig, kryddig och fruktig doft med inslag av bröd, kanel, russin, socker och honung. Mycket fin balans i doften.

Smak

Söt, fruktig och maltig smak med låg beska. Hittar smaker av choklad, kanel, kryddor och nötter. Mycket trevlig välbalanserad och god smak. Jättegod!

Betyg

N’Ice Chouffe är en välbalanserad och god öl som jag varmt kan rekommendera att dricka som sällskapsdryck, till julgodiset eller till julmaten. Den passar mycket bra till nötter. Kort och gott en öl i världsklass. Då det är en storflaska, så delar du gärna med vänner. Köp!

4,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *