Att hålla rätt innertemperatur på kött, fågel och fisk är viktigt. Här har du en lista med vanligt förekommande temperaturer angivna i grader celsius (°C).

Värt att tänka på är att många gradangivelser kan i vissa fall med fördel sättas ännu lägre. Exempelvis anses många fisksorter vara klara redan vid 45 grader, då temperaturen vanligtvis ökar några grader när det får vila. Men att gå lägre i temperatur är inte alltid uppskattat av alla. Grundregeln är därmed att alltid prova sig fram i dessa fall.

Innertemperatur - kött, fågel och fisk

Innertemperatur nötkött

 Innertemperatur nötkött. Blodig Medium Välstekt
 Biff  55  60  70
 Entrecôte  55  60  70
 Flankstek  56  58  60
 Fransyska  –  60  70
 Högrev  55  60  70
 Märgpipa  –  –  80
 Nötbog  –  70  80
 Nötbringa  –  85  90
 Nötytterfilé  55  60  70
 Nötfärs  –  –  70
 Nötstek  65  70  75
 Oxfilé  53  58  70
 Rostas  55  60  70
 Rostbiff  55  60  70
 Ryggbiff  55  60  70
 Rumpstek  55  60  70
 Ugnsnötlever  –  –  70

Innertemperatur kalv

 Innertemperatur kalv. Blodig Medium Välstekt
 Kalventrecôte  55  60  70
 Kalvfilé  55  60  70
 Kalvfransyska  –  60  70
 Kalvfärs  –  –  70
 Kalvhögrev  58  64  70
 Kalvinnanlår  55  60  70
 Kalvkotlett  55  60  70
 Kalvrostbiff  55  60  70
 Kalvstek  55  60  70
 Kalvytterfilé  56  60  70
 Kalvytterlår  55  60  70

Innertemperatur fläsk

 Innertemperatur fläsk. Blodig Medium Välstekt
Benfri kotlett 65 70
Benfri kotlettrad 65 70
Flintastek 65 70
Fläskbog 65 70
Fläskfilé 65 70
Fläskfärs 70
Fläskkarré 75
Fläskkotlett 65 70
Fläskkotlettrad 65 70
Fläskytterfilé 70
Grillspjut 70
Julskinka 72
Picnicbog 65 70
Rulle 65 70
Sidfläsk 80
Skinka 70
Skinkfransyska 65 70
Skinkinnanlår 65 70
Skinkrostbiff 65 70
Skinkstek 70
Skinkytterlår 65 70

Innertemperatur lamm

 Innertemperatur lamm. Blodig Medium Välstekt
 Lammentrecôte  58  64  70
 Lammfilé  58  64  70
 Lammfärs  58  64  70
 Lammkotlett  58  64  70
 Lammracks  58  64  70
 Lammstek  58  64  70
 Lammytterfilé  58  64  70
 Lammrostbiff  58  64  70
 Lammkotlettrad  58  64  70
 Lammbog  58  64  70
 Lammlever  –  –  70

Innertemperatur viltkött

 Innertemperatur viltkött. Blodig Medium Välstekt
Hjortfilé 52 57 65
Hjortstek 55 62 68
Renstek 58 64 70
Rådjurssadel 60 65
Rådjursstek 65 70
Tjälknöl 50 60 70
Älgbiff 58 64 70
Älgentrecôte 58 64 70
Älgfilé 58 64 70
Älgkalvbiff 60 70
Älgkalventrecôte 60 65 70
Älgkalvfilé 60 65
Älgstek 60 70 75

Innertemperatur kyckling

 Innertemperatur kyckling. Blodig Medium Välstekt
Hel kyckling 85
Kycklingfilé 72
Kycklingklubba 85
Kycklinglår 85
Kycklinglårfilé 75
Kycklingvingar 85

Innertemperatur kalkon

 Innertemperatur kalkon. Blodig Medium Välstekt
Hel kalkon 72
Kalkonbröst 72
Kalkonfilé 72

Innertemperatur anka

 Innertemperatur anka. Blodig Medium Välstekt
Anka 55 62 70
Ankben 62 70
Ankbröst 55 62 70
Anklår 62 70

Innertemperatur duva

 Innertemperatur duva. Blodig Medium Välstekt
Duva 74

Innertemperatur fisk

 Innertemperatur fisk. Blodig Medium Välstekt
Lax portionsbit 50 55
Laxfilé 50 55
Laxfjärill 50 55
Laxkotlett 50 55
Tonfisk portionsbit 32 50 55
Tonfiskstek 32 50 55
Torskfilé 53 57
Hälleflundrafilé 53 57
Kolja 53 57
Kummel 53 57
Sej 53 57
Rödspätta 53 57
Gös 50 60
Makrill 50 60
Röding 50 58