×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grebbestad Julöl – Vill jag fira julen med Grebbestad?

Grebbestad Julöl - Vill jag fira julen med Grebbestad?

Om ölen

Producent: Grebbestad Bryggeri AB
Land:
Sverige
Ölstil: Mörk Lager
Styrka: 5,2%
Flaskans bäst före: Februari 2019 (provsmakas 15 november 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 11371.
Pris: 22,80 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C
Lagringsmöjlighet: Flaskans bäst före tyder på att den kan förvaras ett tag innan konsumtion.

Grebbestad Julöl är en äkta julöl enligt producenten. När är en julöl äkta och vill jag verkligen fira julen med Grebbestad?

På flaskans baksida står det att läsa:
Mitt i den bohuslänska skärgården ligger Grebbestad och bara några meter från havet finner du vårt bryggeri. Här mäskar vi redan i september det som ska bli årets julöl. Sedan låter vi det jäsa varsamt och tappar första omgången av smakrik förväntan alldeles lagom till slutet av oktober. Vårt julöl är ett lagom sött och lagom mörkt öl som passar utmärkt till till julbordets smakrika rätter.
Läser vi på flaskans framsida står det följande:
Äkta julöl från Grebbestads Bryggeri.

Grebbestads Bryggeri skräder inte med orden när det på flaskan skriver att det är en äkta julöl från Sveriges äldsta mikrobryggeri. Grebbestad får gärna vara Sveriges äldsta mikrobryggeri och ligga vackert beläget vid havet, men vad är det som avgör när något blir en äkta julöl? Ja vi får väl helt enkelt ta reda på hur deras recept äkta julöl smakar!

Utseende

Mörkrödbrun färg på gränsen till svart med beige skumkrona. Små bubblor när man vickar på glaset. Ser den julig ut? Det kan jag tycka.

Doft

Frisk, brödig och bränd doft med inslag av russin, pepparkaka och lite kanel. Den doftar lite jul men det är samtidigt ingen doft som gör mig exalterad.

Smak

Frisk och lite söt smak med en bränd eftersmak och beska. Det finns smak av bröd, örter, pomerans, sirap och soja. Julkänslan infinner sig i smaken, men den är bara ok och inte mer än så.

Betyg

Precis som det står skrivet på flaskan, så tror jag att Grebbestad Julöl lämpar sig bättre till julbordet, än att dricka den som sällskapsdryck. Men jag kan inte släppa det där med äkta julöl. Om detta är den äkta smaken på julöl, så tycker jag receptet behöver göras om. Sorry Grebbestad, eran julöl imponerar inte på mig.

2,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

2 kommentarer

  1. Johan Mattila skriver:

   Av de julöl jag inhandlade på Systembolaget så var Grebbestads den som utmärkte sig mest, men tyvärr åt det negativa hållet. Eftersmaken kändes nästan metallisk för mig. 🙁

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Johan.
    Har du provat någon annan öl från Grebbestad Bryggeri? Jag tycker Koster är en trevlig öl från bryggeriet.
    Kul att du läser! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *