×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Põhjala Jõuluöö – En uppkäftig julöl från Estland

Põhjala Jõuluöö - En uppkäftig julöl från Estland.

Om ölen

Producent: Põhjala Brewery.
Land:
Estland.
Ölstil: Imperial Porter.
Styrka: 8%.
Flaskans bäst före: November 2018 (provsmakas 7 december 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 17566.
Pris: 28 kr.
Serveringstemperatur: 12°C – 16°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras enligt mig.

Põhjala Jõuluöö – En uppkäftig julöl från Estland. Vad tycker jag om detta egentligen?

En uppkäftig julöl från Estland är precis vad jag tycker om Põhjala Jõuluöö från Põhjala Brewery. Är uppkäftigheten något bra egentligen? Ja det ska du strax få reda på! Men först lite kort bakgrundshistoria som du kan ta del av på deras hemsida. Põhjala grundades i Estlands huvudstad Tallinn 2011 av fyra ölentusiaster tillika hembryggare. Strax efter att de startade sin bryggverksamhet, klev en skotsk huvudbryggare in i bolaget vid namn Chris Pilkington. Han hade några års erfarenhet av att arbeta tillsammans med Brewdog. I början var Põhjala ett spökbryggeri, vilket innebär att de lät andra bryggerier framställa deras öl. 2014 började de producera sin öl i egna lokaler. Detta är första gången jag provar något av deras öler, så det ska bli intressant att se vad Estland har att erbjuda mig. Men fråga mig bara inte hur man uttalar namnet.

Utseende

Svart färg med brun skumkrona. Mycket små fina och kompakta bubblor när man vickar på glaset. Ser den julig ut? Nej men det är inget som påverkar betyget.

Doft

Tydlig doft av vanilj och choklad samt doften från ekfatslagringen. Jag finner även doft av kaffe och russin. Alla dofter sammanbakade i en rostad ton. Trevlig doft.

Smak

Tydlig bitter men samtidigt lite söt smak av choklad, vanilj och kaffe. Ekfatslagringen känns även den i smaken. Det finns en bränd eftersmak som håller i sig. Trevlig smak.

Betyg

Põhjala Jõuluöö dricker du till efterrätter av choklad eller som sällskapsdryck med julgodis, knäck, choklad eller nötter. Det är ingen öl jag dricker till julbordet. Den har en fin doft och smak. Den är lite uppkäftig på något vis och jag gillar det.

4/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *