×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Mohawk Whiteout Imperial Stout – En ovanlig och smakrik öl

Mohawk Whiteout Imperial Stout - En ovanlig och smakrik öl.

Om ölen

Producent: Mohawk Brewing Company
Land:
Sverige
Ölstil: Imperial stout
Styrka: 9,7%
Flaskans bäst före: Oktober 2018 (provsmakas 23 november 2017)
Systembolagets beställningsnummer: 11323.
Pris: 29,70 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 12°C
Lagringsmöjlighet: Kan lagras enligt producenten.

Mohawk Whiteout Imperial Stout – En ovanlig och smakrik öl. Eller är den verkligen det?

På Mohawk Brewing Companys hemsida står det att läsa att företaget grundades 2010 av Stefan Gustavsson och Wicked Wine. Recepten skapas av Stefan Gustavsson och distribueras via AB Wicked Wine Sweden. Bryggeriet vill utveckla den svenska ölkulturen genom att brygga ovanliga öl som visar på ölets spännvidd och användbarhet som sällskapsdryck likaväl som måltidsdryck. Deras öler ska vara oväntat smakrika i modern stil men lika ofta inspirerat av gamla traditioner.

Min stora fråga är om Mohawk Whiteout Imperial Stout är en ovanlig öl med oväntad smak? En klassisk imperial stout är för mig inget ovanligt och dess smaker brukar vanligtvis inte vara speciellt oväntade heller.

Utseende

Svart färg med ljusbrun stor skumkrona. Medelsmå bubblor när man vickar på glaset. Ser den julig ut? Nej, men det är inget som påverkar betyget.

Doft

Tydlig doft av mörk choklad, kaffe, russin, vanilj och honung. Sammanfattningsvis så är det en klassisk stout doft.

Smak

Fyllig och bitter smak av mörk choklad, kaffe med en bränd eftersmak. Trots sin alkoholstyrka, är det inget som märks i smaken. Den bittra smaken är inget som tilltalar mig och ölet känns inte helt balanserat.

Betyg

Drick Mohawk Whiteout Imperial Stout som den är, till choklad och kanske till pepparkaka. Jag saknar lite balans i smaken och den bittra smaken tilltalar mig inte helt. Jag har druckit godare stouter, men även sämre och detta är inte för mig någon ovanlig öl med oväntad smak. Jag tycker den doftar och smakar som många andra imperial stouts gör. Det är ingen öl jag måste köpa igen, men får jag den i handen så tackar jag inte nej heller. Frågan är hur den utvecklas om den får lagra till sig. På flaskans etikett står det att läsa: Drink now, or cellar for years to come.

3/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *