×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Emelisse Winter Ale – Julöl från Nederländerna

Emelisse Winter Ale - Julöl från Nederländerna.

Om ölen

Producent: Brouwerij Emelisse
Land:
Nederländerna
Ölstil: Quadrupel
Styrka: 10,5%
Flaskans bäst före: November 2020 (provsmakas 25 november 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 11605.
Pris: 28 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Emelisse Winter Ale – Julöl från Nederländerna.

Vad tycker jag egentligen om Emelisse Winter Ale, som är en julöl från Nederländerna? På deras hemsida fick jag använda mig av Google Translate och det verkar dels finnas ett bryggeri men också en restaurang. Det verkar finnas mycket intressant information och historia att läsa mer om på producentens hemsida, men tyvärr ger Google Translate mig väldigt dåliga översättningar. Därmed väljer jag istället att ta fram kapsylöppnaren. Historien om Brouwerij Emeliss får vänta tills Google Translate fixat med sina översättningar, eller att jag hunnit gå en snabbkurs i nederländska.

Utseende

Oklar mörk rödbrun färg med liten beige skumkrona. Jättesmå kompakta och fina bubblor när man vickar på glaset. Ser den julig ut? Ja kanske lite ändå, men det är inget som påverkar betyget.

Doft

Tydlig doft av russin, mörka bär, marsipan och fruktkaka. Upplever en jäst doft som inte tilltalar mig helt.

Smak

Fruktig söt smak med trevlig beska och inslag av russin, fruktkaka, karamell samt nötter. Det är på det stora hela en trevlig smak, även om jag inte upplever den vara helt balanserad. Den starka alkoholstyrkan märks inte av i smaken vilket är bra.

Betyg

Emelisse Winter Ale är en trevlig öl med intressant smak. jag tycker den smakar bättre än den doftar. Den upplevs faktiskt lite julig i smaken och passar som sällskapsdryck, till julgodiset eller nötter. Jag anser inte att det är en öl du dricker till julmaten, utan den känns mer som en efterrättsöl. Full pott får den inte då den inte känns helt balanserad i doft och smaker, men det är ändå en öl jag kan tänka mig att köpa igen.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *