×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Julöl till julbordet – lista på 30 öl att välja till julmaten

Julöl till julbordet - lista på 30 öl att välja till julmaten. Vilka öler väljer du?

Julöl till julbordet – lista på 30 öl att välja till julmaten. Vilka öler väljer du?

Vilken öl som man ska servera till julbordet, är ju en smaksak. Jag kan bara ge tips på öl som åtminstone jag tycker passar väl till julbordets läckerheter. Personligen gillar jag mörka mer komplexa öler. Så jag kommer tipsa om julöl till julbordet som är just mörka och mer komplexa.

Men jag vill naturligtvis ge förslag på ljusa öler som lager och pilsner. För det är ju faktiskt inte alla som gillar mörka öler. Men det finns bra alternativ även här vill jag lova. Nej dessa är ju då inga julöl i den bemärkelsen.

Sen ska vi inte förglömma de som kör bil, eller av annan anledning inte vill dricka öl med alkohol. Självklart kommer jag med tips på alkoholfria alternativ till er. Men ni hittar här även en lista på förslag på glutenfria öler. I båda dessa fallen har jag även här valt öler som inte bara är julöl.

Alla öler jag tipsar om, är öler som jag såklart har testat och skrivit en recension om. Det är öler som jag själv kan tänka mig att servera till julmaten. Dels för min egna del, men också till mina gäster. Jag länkar till respektive recension, så ni kan läsa om ölerna i detalj.

10 förslag på mörkare julöl att dricka till julbordet

Till julbordet vill jag helst dricka mörka, komplexa öler med många doft och smaknyanser. Här har du en lista på julöl som jag kan tänka mig att dricka till julbordet. Det är dessutom julöl som visat sig återkomma vid varje jul. Betänk dock på att julöl inte är en egen ölstil. Listan på julölen nedanför är av olika ölstilar, men där själva flaskan eller burken har en julmärkning och där ölen säljs vid julens högtid.

10 förslag på ljusare öler att dricka till julbordet

Det är inte alla som uppskattar att dricka mörkare julöl till julbordet. Ni är många som faktiskt föredrar att dricka ”lageröl”. Här har jag listat 10 förslag på ljusare öl av ölstilarna pilsner, internationell stil och amerikansk pale ale att spana in och som du kan se som en ersättare till julöl på julbordet. Dessa öler går att köpa året om.

10 förslag på alkoholfria öler att dricka till julbordet

Vi är inte alla som vill eller har möjlighet att dricka öl med alkohol. Exempelvis om du ska ut och köra bil, eller bara har valt att avstå alkohol helt och hållet. Det finns en öl även för er! Men helt alkoholfria är dom inte alltid. Alltså en alkoholfri öl kan faktiskt ändå hålla en alkoholhalt om 0,5% som exempel.

Bonus: 4 förslag på glutenfria öler att dricka till julmaten

Öl är en rättighet för alla. Så även du som är glutenintolerant. Men utbudet är dessvärre mer begränsad än ”vanlig” öl upplever jag. Jag har en målsättning att testa mer glutenfri öl och det är också något som ni som läsare efterfrågat. Härmed lovar att fylla på listan nedanför och eventuellt byta ut öler, när jag testat nya som jag kan tipsa om. Det finns förövrigt en samlings lista på alla glutenfria öler som jag testat. Den listan fylls på så fort jag testat ny glutenfri öl och den hittar du här. Har du tips på glutenfri öl som jag inte testat ännu, men som jag borde göra? Skriv en kommentar så lovar jag att testa den!

Vad väljer du för julöl till julbordet?

Berätta gärna vad du väljer för julöl till julbordet. Vilken är din favorit eller kanske favoriter? Eller du kanske föredrar att dricka en öl som inte har något med julen att göra? Är det kanske någon av ölerna som jag tipsar om som du väljer att dricka till julmaten? Skriv gärna en kommentar nedanför och berätta. Du kanske till och med kan rekommendera en öl som jag ännu inte testat?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *