×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

St. Bernardus Christmas Ale från Brasserie St. Bernard

St. Bernardus Christmas Ale från Brasserie St. Bernard är god jul på flaska.

Om ölen

Producent: Brasserie St. Bernard.
Land:
Belgien.
Ölstil: Belgisk mörk ale.
Styrka: 10%.
Flaskans bäst före: Går ej att finna (provsmakas 30 december 2021).
Systembolagets beställningsnummer: 11661.
Pris vid inköp: 79,90 kr.
Serveringstemperatur: 10°C – 12°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

St. Bernardus Christmas Ale från Brasserie St. Bernard är god jul på flaska.

Brasserie St. Bernard vet hur en öl ska bryggas. Spana gärna in mina tidigare recensioner så förstår du vad jag menar. Vad gäller St. Bernardus Christmas Ale, så visar återigen bryggeriet hur en bra öl ska smaka. Men även hur det ska dofta. Jag kan verkligen inte klaga på denna julöl och den är både komplex men samtidigt även balanserad.

Utseende

St. Bernardus Christmas Ale har en mörk röd på gränsen till svart färg med ljusbrun/beige skumkrona.

Doft

Jäst doft av torkad frukt, kryddor, mörkt bröd, mörk choklad, nötter, vanilj, lakrits, likörgodis och förnimmelse av alkohol.

Smak

Jäst smak av torkad frukt, kryddor, mörkt bröd, mörk choklad, vanilj, nötter, lakrits, likörgodis och svag ton av alkohol. Det finns en beska med eftersmak av de smaker som återfinns. Men långt i eftersmaken tycker jag man får en vingummikänsla. När ölen blir mer tempererad, så framträder tonen av torkad frukt och lakrits mer. Alltså på det stora hela så är det en fin och välbalanserad smak.

Betyg

St. Bernardus Christmas Ale från Brasserie St. Bernard är en mycket trevlig öl att dricka som sällskapsdryck eller till ostbrickan. Alltså jag testar med ostar till och kombinationen är fantastisk. Men den passar även fint till julbordets läckerheter. Köper jag den igen? Det gör jag definitivt igen. Eftersom det är en fantastisk julöl! Jag har ett par flaskor som jag lagrar, för att se hur de utvecklar sig.

Men det bör noteras att jag inte hittar något bäst före datum på mina flaskor. Ej heller på den flaska jag öppnade. Någon annan som hittat från 2021 års release?

4/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *