×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Öl till sillen – Tips på 15 öler att välja till silltallriken

Öl till sillen - Tips på 15 öler att välja till silltallriken. Öl med alkohol eller helt alkoholfri - välj den öl som passar dig.

Öl till sillen – Tips på 15 öler att välja till silltallriken. Öl med alkohol eller helt alkoholfri – välj den öl som passar dig.

Sill är ju en populärt att äta här i Sverige tillsammans med tillbehör som exempelvis kokt potatis, rödlök, gräddfil, brynt smör, ägg och gräslök. Ja en knäckebrödsmacka med ost är också ett vanligt tillbehör. Sillen kan vara en matjessill eller andra inlagda sillar som Italiensk tomatsill, Whiskysill, Västerbottenssill, Apelsinsill eller Löksill. En mycket vanligt förekommande dryck till sill är ju öl. På midsommar och jul är det även förekommande att man tar en nubbe till.

Jag tänkte härmed ge dig lite tips på öl att dricka till sillen. Öl som jag hade valt, eller kan tipsa om. Jag utgår från den klassiska silltallriken och med de tillbehör som vanligtvis förekommer. Jag kommer ge er tips på öl med alkoholstyrka samt även tips på några alkoholfria alternativ. Vi är ju faktiskt dom som behöver köra bil emellanåt, eller som bara vill undvika alkohol av andra orsaker, som exempelvis graviditet eller av medicinska skäl.

Välj rätt öl till sillen – vi börjar med ölstil.

Jag tycker du ska välja öl av stilen lager, pilsner, pale ale eller möjligtvis veteöl till sillen. Ölstilar som suröl, stout och IPA är inget som jag i regel skulle välja. Eftersom du vill inte ha för komplexa smaker i din öl. En viss ton av citrus kan passa bra, men även nyanser av exempelvis bröd, sötma från honung och karamell eller knäck passar bra. Åtminstone om du frågar mig. Jag vill ha en frisk, maltig och balanserad smak som kompletterar silltallriken och även nubben om den finns med i smakbilden.

Till julen brukar jag dock välja en kraftfullare mörkare öl med mer komplexitet. Exempelvis belgisk öl med toner av mörkt bröd, torkad frukt, kryddor och kanske lite choklad eller kaffe i tonen. Men det beror på att julbordet erbjuder så mycket mer än bara sill. Om vi endast ska utgå från att det bara är sill med klassiska tillbehör som ska ätas, då håller jag mig till de stilar som nämnts ovan. Här vill jag personligen inte ha någon komplex öl.

Ett kriterium som jag medvetet valde, är att ölen ska vara lätta att få tag på. Ölerna jag har valt ut ska mig veterligen finnas på de flesta bolagen, men det kan såklart finans undantag. Det bör noteras att när du läser denna artikel i framtiden, så kan tillgängligheten ha förändrats på de öl jag föreslår. Men jag ska försöka hålla den så uppdaterad jag kan.

10 förslag på öler till silltallriken

5 förslag på alkoholfria öler till silltallriken:

Vad dricker du för öl till silltallriken?

Berätta gärna vad du väljer för öl till silltallriken. Vilken är din bästa öl? Kommentera nedanför och dela med dig. Kanske kan du rekommendera en öl som jag ännu inte provat. Jag skulle själva kunna fylla på med många fler öler, men då skulle jag behöva gå ifrån mitt kriterium, att ölen ska finnas på så många bolag som möjligt. Dvs. man ska inte behöva beställa hem den.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *