×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Italiensk tomatsill – recept på sill med italienska smaker

Ingredienser

kniv-gaffel-skedItaliensk tomatsill

 • 450 g. sill (färdigskuren 5-minuterssill passar bra)
 • 400 g. passerade eller krossade tomater
 • 4 st. vitlöksklyftor
 • 20 st. stora basilikablad
 • 1 tsk. socker
 • Salt
 • Svartpeppar

Italiensk tomatsill – recept på sill med italienska smaker är en ny klassiker hemma hos mig.

Italiensk tomatsill - recept på sill med italienska smaker är en ny klassiker hemma hos mig.

Så här gör du italiensk tomatsill

 1. Grovhacka vitlök och färsk basilika. Se till att det blir stora bitar av vitlöken så du enkelt kan plocka bort dem vid ett senare steg.
 2. Sedan steker du vitlöken i olivolja i några minuter så olivoljan tar god smak av vitlöken.
 3. Lägg i passerade eller krossade tomater i stekpannan tillsammans med socker och den grovhackade basilikan och låt sjuda i ca. 5 minuter. Passa på att röra om med jämna mellanrum.
 4. Plocka ur vitlöksbitarna för de har gett tillräckligt med smak. Krydda med salta och peppar efter smak och låt sjuda några minuter till. Låt sedan din tomatsås få svalna helt. Detta eftersom du inte vill värma upp sillen.
 5. När tomatsåsen har svalnat helt, så lägger du i sillfiléer och blanda runt. Undvik att få med lagen, eftersom det är din tomatsås som ska sätta smaken.
 6. Lägg din italienska tomatsill i en väl rengjord och steriliserad glasburk med lock. Låt sedan sillen få stå i kylskåp någon dag innan servering.

Servera italiensk tomatsill på julbordet, midsommarkalaset eller på en knäckebrödsmacka med hemgjort smör. Jag valde Abbas inläggningssill i detta recept (jag inte sponsrad om någon undrar). Varför har jag med socker? Jo därför att det är nämligen som så att tomater kan ha en lite stickig syrlig ton och den neutraliserar du med lite socker. Prova själv och du kommer märka skillnad.

Hur steriliserar jag burken på bästa sätt?

Det bästa sättet att sterilisera glasburken är att först diska den väl. Sedan ställer du in den i ugnen på 100 grader i 15 minuter. Låt glasburken svalna helt innan du lägger i din tomatsill. Detta är för att du inte vill värma upp sillen. Då sillen inte ligger i en lag, så bör den ätas upp inom en vecka.

Skulle man kunna krydda italiensk tomatsill med fler eller andra kryddor?

Jag tänker att man skulle kunna tillsätta oregano, timjan eller rosmarin. Det ska jag experimentera med. Men hinner du före mig, så får du gärna skriva en kommentar och berätta om din upplevelse.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *