×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Apelsinsill – Recept på sill med apelsin och stjärnanis

Ingredienser

kniv-gaffel-skedApelsinsill – 1-2-3 lag

  • 1 dl. ättikssprit (12%)
  • 2 dl. socker
  • 3 dl. vatten

Apelsinsill – Ingrediensförteckning

  • 450 g. sill (färdigskuren 5-minuterssill passar bra)
  • 150 g. apelsinskivor
  • Skalet från 1 apelsin
  • 3 st. stjärnanis
  • 50 g. rödlök
  • 2 st. lagerblad
  • 5 st. kryddnejlikor
  • 10 st. kryddpepparkorn hela
  • 10 st. vitpepparkorn hela
  • 1 msk. honung

Apelsinsill – recept på sill med apelsin och stjärnanis.

Apelsinsill - Recept på sill med apelsin och stjärnanis.

Så här gör du apelsinsill – recept på sill med apelsin och stjärnanis.

  1. Koka upp ättika, socker samt vatten och rör om så att sockret löser sig ordentligt.
  2. Riv skalet från en apelsin. Skär sedan upp skivor av apelsin och skär löken i strimlor.
  3. Lägg den upphackade löken, apelsinen och apelsinskalet i en väl rengjord glasburk med lock. Tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, kryddnejlikor, stjärnanis och honung. Fyll sedan på med den varma 1-2-3 lagen så den täcker. Låt sedan svalna helt i kylskåp. Spara överbliven lag ifall du behöver tillsätta mer senare.
  4. När 1-2-3 lagen svalnat helt, så lägger du i sillfiléerna och blandar runt. Beroende på hur mycket 1-2-3 lag du hade i så kan du behöva ta bort eller tillsätta mer lag.
  5. Sätt på locket på glasburken och förvara i kylskåpet minst över natten så sillen hinner få smak.

Din goda apelsinsill – recept på sill med apelsin och stjärnanis har en hållbarhet på 3-4 veckor i kylskåpet. Var bara noga med att använda en väl rengjord glasburk. Ett tips är att diska glasburken ren och sedan sterilisera den i ugn på 100 grader i 15 minuter. Ju längre den får stå till sig i kylskåpet, ju mer kommer smakerna att sätta sig. Så att göra din apelsinsill 2-3 dagar före den ska ätas är bara till fördel!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *