Så här gör du whiskysill – recept med smak från Skottland.

Så här gör du whiskysill – recept med smak från Skottland.

  1. Koka upp ättika, socker samt vatten och rör om så att sockret löser sig ordentligt.
  2. Skär den gula löken i strimlor och moroten i tunna skivor.
  3. Lägg den upphackade löken och moroten i en väl rengjord glasburk tillsammans med övriga ingredienser förutom sillen. Fyll glasburken med den varma 1-2-3 lagen så den täcker innehållet. Låt det sedan svalna helt i kylskåp. Spara överbliven lag ifall du behöver tillsätta mer senare.
  4. När 1-2-3 lagen svalnat helt, så lägger du i sillfiléerna och blandar runt. Beroende på hur mycket 1-2-3 lag du hade i så kan du behöva ta bort eller tillsätta mer lag.
  5. Sätt på locket på glasburken och förvara i kylskåpet minst över natten så sillen hinner sätta sig och få smak.

Din whiskysill – recept med smak från Skottland. har en hållbarhet på 3-4 veckor i kylskåpet. Var bara noga med att använda en väl rengjord glasburk. Ett tips är att diska glasburken ren och sedan sterilisera den i ugn på 100 grader i 15 minuter. Ju längre den får stå till sig i kylskåpet, ju mer kommer smakerna att sätta sig. Så att göra din whiskysill 2-3 dagar före den ska ätas är bara till dess fördel!

Vilken Skotsk whisky ska du då välja? Jag tycker du ska välja en whisky med lite rökighet och här är exempelvis The Famous Grouse eller Glenmorangie 10 trevliga alternativ. Har du någon trevlig favoritwhisky så väljer du såklart den.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Whiskysill – 1-2-3 lag

  • 1 dl. ättikssprit (12%)
  • 2 dl. socker
  • 3 dl. vatten

Whiskysill – Ingrediensförteckning

  • 450 g. sill (färdigskuren 5-minuterssill passar bra)
  • 1/4 dl. honung
  • 1/4 dl. whisky (ej rökig)
  • 70 g. gul lök
  • 70 g. morot
  • 2 st. lagerblad
  • 10 st. kryddpepparkorn hela
  • 3 st. stjärnanis
  • 3 st. kryddnejlikor
  • 5 st. vitpepparkorn hela
  • 5 st. svartpepparkorn hela
  • 1 knivsudd cayennepeppar
Skriv ut receptet