Ingredienser
Löksill – 1-2-3 lag
- 1 dl. ättikssprit (12%)
- 2 dl. socker
- 3 dl. vatten
Löksill – Ingrediensförteckning
- 450 g. sill (färdigskuren 5-minuterssill passar bra)
- 70 g. gul lök
- 70 g. morot
- 70 g. purjolök
- 10 st. kryddpepparkorn hela
- 2 st. lagerblad
Löksill – Recept på klassisk sill som DU kommer älska.
Så här gör du löksill – recept på klassisk sill.
- Koka upp ättika, socker samt vatten och rör om så att sockret löser sig ordentligt.
- Skär den gula löken i strimlor. Rengör purjolöken och skär den i strimlor. Avsluta med att skära moroten i tunna skivor. Du ska ha så du kan fylla hälften av burken.
- Lägg den upphackade löken, purjolöken och moroten i en väl rengjord glasburk med lock. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Fyll sedan på med den varma 1-2-3 lagen så den täcker grönsakerna. Låt sedan svalna helt i kylskåp. Spara överbliven lag ifall du behöver tillsätta mer senare.
- När 1-2-3 lagen svalnat helt, så lägger du i sillfiléerna och blandar runt. Beroende på hur mycket 1-2-3 lag du hade i så kan du behöva ta bort eller tillsätta mer lag.
- Sätt på locket på glasburken och förvara i kylskåpet minst över natten så sillen hinner få smak.
Din löksill – recept på klassisk sill har en hållbarhet på 3-4 veckor i kylskåpet. Var bara noga med att använda en väl rengjord glasburk. Ett tips är att diska glasburken ren och sedan sterilisera den i ugn på 100 grader i 15 minuter. Ju längre den får stå till sig i kylskåpet, ju mer kommer smakerna att sätta sig. Så att göra din löksill 2-3 dagar före den ska ätas är bara till fördel! Vill du pimpa upp din löksill ytterligare, så kan du prova att ha i några matskedar med finhackad dill. Se bara till att du lägger i dillen när lagen svalnat.
Personligen tycker jag att 1-2-3 lagen är alldeles för blaskig och föredrar att bara ha hälften så mycket vatten.
Kul med din feedback. 🙂 Recept är inget facit utan man ska se det som en vägledning att göra ens egna version. 🙂