×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ölstilar som kan lagras – Din guide till att välja rätt öl

Ölstilar som kan lagras - Din guide till att välja rätt öl för lagring.

Ölstilar som kan lagras – Din guide till att välja rätt öl för lagring.

Jajemen, du kan faktiskt lagra öl. Men inte alla ölstilar går att lagra ska du veta. De finns dessutom ölstilar som du ska dricka så färsk det bara går. jag ska gå igenom några populära ölstilar och förklara vad som gäller.

Vilka ölstilar kan lagras?

En tumregel är att börja med att titta på ölets bäst före datum. En öl som håller ett bäst före datum på något år, är i regel ingen öl du ska lagra. Men pratar vi om öl som har ett bäst före datum på 2-3 år, ja då kan det vara läge att googla på om något provat att lagra den. Men här bör du iaktta försiktighet, för det är föga troligt att den passar för mångårig lagring. Har flaskan däremot ett bäst före datum som är flera år framåt i tiden, ja då kan du vara säker på att den lämpar sig utmärkt för lagring. En annan indikator är ölets alkoholstyrka. Öler som håller en högre alkoholhalt brukar i regel funka att lagra. Då pratar vi om öler som håller en alkoholstyrka över 7%. Men även här finns det såklart undantag och det beror på ölstil.

Det finns finns alltid ett stort MEN med att lagra öl. Öl kan utvecklas på olika sätt och det är inte alltid som lagringen gör den rätta, även om den går att lagra. Ölet kanske utvecklar smaker som inte passar dina smaklökar? Är du osäker på om just din öl går att lagra och hur den utvecklas, så finns alltid Google nära till hands. Om du bestämmer dig för att lagra en öl, så kan det vara läge att först prova den färsk. Anteckna dina smakupplevelser och jämför dem sedan med den du lagrat. Jag har själv öler som lagras och jag lovar att återkomma i framtiden med mina upplevelser kring dessa.

Suröler passar i regel att lagra

Suröl har vanligtvis ett bäst före datum som är satt flera år framåt i tiden. Åtminstone om du tittar på de belgiska. Jag pratar då om öler som lambic gueuze eller kriek. Det finns såklart fler länder som producerar syrliga öler av olika stilar, men de belgiska ligger mig varmt om hjärtat. Jag har själv ett pågående test, där jag lagrar ett gäng belgiska suröler, för att se hur det utvecklas med tiden. Jag återkommer om det i framtiden, för några suröler vill jag minnas går ut 2038 och denna artikel skrivs i juni 2020. Men det finns såklart undantag och jag har sett suröler med betydligt lägre bäst före datum. Kolla flaskan helt enkelt!

Dricker du suröl vid dess utgångsdatum, så ska du inte behöva vara orolig. Det hade inte jag varit och sen som alltid, doftar den bra och smakar bra, då dricker åtminstone jag upp den. Jag tänker faktiskt även prova att överlagra några suröler. Återkommer även med det testet, för jag tänker då aldrig sluta med min ölblogg.

Imperial stout och porter går också vanligtvis att lagra

I regel passar imperial stout och porter utmärkt att lagra. Men här får du ändå se upp lite vill åtminstone jag hävda. Det finns exempelvis öler som innehåller smaker av chili, kraftig smak av choklad eller kanske espressokaffe. Ofta är producenten tydlig med detta på flaskans etikett att du ska just känna dessa smaker. Dessa smaker kan ha en tendens att tunnas ut med lagring har jag fått erfara.

Om ölen exempelvis innehåller chili, så kan det faktiskt finnas läge att vänta ett tag, så den skarpa chilihettan lagts sig något. Det tycker åtminstone jag. Men jag vill ändå inte vänta för länge, för då kan den smaken faktiskt försvinna helt. Jag har nämligen varit med om detta. Samma sak har jag erfarit med öler som smaksatts med kaffe och där den kraftfulla kaffesmaken tunnats ut och där ölen istället övergått till smak av torkad frukt. Här är ju då frågan om man faktiskt vill lagra ölen? Vill man förlora smaken av chili eller tappa den kraftfulla kaffesmaken? Ja det är upp till var och en att avgöra.

En stout som jag däremot noterat att man inte ska lagra, är Flying Monkeys The Chocolate Manifesto. Den är faktiskt som godast när den är färsk, för då har du kvar komplexiteten av alla smaknyanser. Ju närmre den traskar mot sitt bäst före datum, desto sämre upplever jag att den blir faktiskt. Jag vet att det är många som håller med mig i detta fallet. Så det finns verkligen undantag! Men ska vi sy ihop säcken, så passar i regel stout och porter utmärkt att lagra.

Det finns många andra ölstilar som kan lagras

Såklart finns det fler ölstilar som kan lagras än de som benämnts ovan. Gouden Carolus Christmas är exempelvis öl som nästan lämpar sig bättre av att få lagra till sig. Den blir lite mer mjukare och balanserad i sin smak bara efter något år. Färsk är den fortfarande fantastisk enligt mig, men som färsk har den lite mer karaktär av hostmedicin. Trappistes Rochefort 10St. Bernardus Abt 12, Struise Pannepot Reserva och N’Ice Chouffe är bara några exempel på andra öler som lämpar sig utmärkt för lagring. Nu rabblade jag upp en massa belgiska öler, så jag kan väl kontra med att även nämna Engelszell Gregorius Trappistenbier från Österrike och La Trappe Quadrupel från Nederländerna.

När jag en gång gjorde en beställninng av öl på en näthandel, så fick jag skickat ett par öler som hade ett kort bäst före datum. Helt gratis. En av dessa var Zundert Trappist 8. Tack för gratisflaskan och vad gjorde det att den närmade sig sitt bäst före datum? Ingenting, eftersom även denna öl passar utmärkt för lagring.

Man kan experimentera med lagring

Du kan experimentera och undersöka vilka ölstilar som kan lagras eller hur de påverkas av lagring. Jag har själv öl som jag experimenterar med att lagra. Lusse Lelle är ett exempel på detta och det ska bli kul att testa den vid sitt utgångsdatum. Jag är inte så säker på att den gynnas av lagring. Jag testar även att långtidslagra Oscar Blues Ten Fidy och här pratar jag LÅNG lagringstid. 15-20 år kanske? Jag nämnde tidigare om Flying Monkeys The Chocolate manifesto och här har jag faktiskt en flaska på lagring och orsaken är att jag vill se hur illa det kan bli. Orsaken till att jag ens gör det testet är för att jag hittade en flaska, som jag lyckats glömma bort. Den var då i slutet av sitt sista bäst före datum och då bestämde jag mig för att lagra den vidare.

Vilka ölstilar ska man inte lagra?

När det kommer till ölstilar som lageröl, pilsner, veteöl och amerikansk pale ale, så är det ingen öl du ska lagra. Ju färskare du dricker den, desto godare är den. När det kommer till öl som India Pale Ale och dess varianter, då ska de verkligen inte lagras. Här ska du dricka dem så pinfärska det bara går. Jag kollar alltid på datumstämpeln när jag handlar på bolaget för ovannämnda stilar. En öl som har mindre än halva tiden kvar på sitt bäst före, är ingen öl jag brukar köpa. Men jag kollar såklart även bäst före datumet på de ölstilar som passar att lagra också.

Jag nämnde tidigare att högre alkoholhalt brukar vara en god indikation på lagringsmöjligheter. Men Arboga Extra Stark 10,2% är exempel på öl som du inte ska lagra. Inte ens en Radio The Mothership Imperial IPA på sina 8,5% skulle jag lagra. För det är inte alla ölstilar som passar för lagring, även om de håller en alkoholstyrka över 7%.

Lista på ölstilar som passar för lagring

  • Abbey dubbel
  • Belgisk mörk ale
  • Barley wine
  • Fatlagrad ale (Barrel aged ale)
  • Flamländsk röd- eller brun ale
  • Lambic gueuze / kriek
  • Imperial stout & porter
  • Old ale
  • Stark ale ofta av Belgisk stil
  • Trappistöl (är ingen egen ölstil, men öl märkta som trappistöl brukar erhålla mycket goda lagringsmöjligheter)
  • Quadrupel

Det finns såklart fler ölstilar eller varianter av de som nämnts ovan som passar för lagring. Som du säkert redan förstått, så kan det även finnas undantag. Men i regel passar de nämnda stilarna för lagring.

Lista på ölstilar som inte passar för lagring

  • Lageröl (ljus och mörk)
  • Pilsner
  • India pale ale (med dess olika stilar)
  • Amerikansk pale ale
  • Veteöl
  • Berlinerweisse

Ovan har du några exempel på ölstilar som vanligtvis inte lämpar sig för lagring.

Hur lagrar man öl på bästa sätt?

Jag har faktiskt skrivit en separat artikel om vad du ska tänka på när du ska lagra din öl. Den hittar du här.

Vad har du för erfarenhet av att lagra öl?

Berätta gärna dina upplevelser av att lagra öl. Skriv en kommentar nedan och dela med dig. Jag vill gärna veta!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *