×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

St. Bernardus Abt 12 – Belgiskt mästerverk

St. Bernardus Abt 12 - Belgiskt mästerverk.

Om ölen

Producent: Brasserie St. Bernard.
Land:
Belgien
Ölstil: Abt/Quadrupel
Styrka: 10%
Serveringstemperatur: 8°C – 14°C
Lagringsmöjlighet: Goda lagringsmöjligheter. Lagra flaskan ståendes i ett mörkt och svalt rum.

St. Bernardus Abt 12 – Belgiskt mästerverk på flaska.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

St. Bernardus Abt 12 härstammar enligt bryggeriet från ett av originalrecepten när de licensbryggde för Westvleteren. Westvleteren anses av många vara ett av världens bästa öler. Vad jag tycker om Westvleteren återkommer jag vid ett annat tillfälle kan jag lova. Om vi ska återgå till St. Bernardus Abt 12 så är det i mitt tycke en fantastisk öl med fantastiska smaker. Det är en öl som säkerligen passar fint att dricka till ostbrickan, men jag är lika glad att dricka den precis som den är i ett glas med bred kupa.

Utseende

Mörk rödsvart färg med gräddvit skumkrona.

Doft

Kryddig doft med inslag av mörka bär, plommon, russin och jäst. Det finns en liten vaniljton och doft av salt. Upplever även en doft av nötter samt en svag lakritston.

Smak

Kryddig och fruktig med lång eftersmak av mörka bär, frukter och jäst. Det finns även smaker av choklad, karamell och vanilj.

Betyg

St. Bernardus Abt 12 är en välbalanserad öl med fin doft och smak som inte kan få annat än full pott!

5/5

2 kommentarer

  1. Marcus Bolin skriver:

   Denna är grym och har en självklar plats på ”lagret”. Jag är mycket smak känslig men har svårt att sätta namn upplevda smaker på dryck, men det är väl en övnings grej, mat är mycket enklare.
   Jag fick med mig 42 st Westvleteren 12 under sommarsemestern och håller dem som absolut nr 1 som referens i min jakt på utmanare. Bernardus 12 och Westmalle dubbel är grymma öl som gör att jag klarar av att lagra de få w12 jag fortfarande har kvar.
   Bra recensioner Johan.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej där! Jag skulle säga att detta med att lära sig känna dofter och smaker är en övning och även jag får ibland fundera både en två och tre gånger vad det är jag upplever för doft och smaker. Även jag kan behöva hjälp emellanåt genom att googla lite för att se vad andra tycker, när jag inte blir helt klok på en öl. 🙂 Men i slutändan är det absolut viktigaste att man tycker det doftar och smakar gott!

    Westvleteren är en mycket trevlig öl, som jag borde köpa in igen. Nu har jag inte själv varit i Belgien, men gissar du kan rekommendera en sådan resa? 🙂 Spana gärna in min recension av Westvleteren 12 om du ännu inte gjort.

    Tack förresten för dina fina ord om mina recneisoner. Det värmer att läsa. Skål! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *