×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Trappistes Rochefort 10 – Ett mästerverk på flaska

Trappistes Rochefort 10 - ett mästerverk på flaska. Välbalanserad och god trappistöl från munkarna i Abbaye de Notre-Dame de Saint-Remy.

Om ölen

Producent: Brasserie Rochefort
Land:
Belgien
Ölstil: ABT/Quadrupel
Styrka: 11,3%
IBU: 27
Serveringstemperatur: 8°C – 14°C
Lagringsmöjlighet: Mycket goda lagringsmöjligheter. Lagra flaskan ståendes i ett mörkt och svalt rum.

Trappistes Rochefort 10 – ett mästerverk på flaska. Välbalanserad och god trappistöl från munkarna i Abbaye de Notre-Dame de Saint-Remy.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Trappistes Rochefort 10 är ett mästerverk på flaska och samtidigt en min absoluta favoritöler. Alltså det är lika välbalanserat i sina smaker som det är komplext. Ett utsökt och mångsidigt öl som passar till mat, ostbrickan, som ingrediens i recept eller att dricka precis som den är. För min del är det tradition att dricka den till Kalle Anka på julafton. Servera ölet i ett ölglas med bred kupa och gärna det matchande glaset ni ser på bilden. Du hittar den i hyllan på vissa Systembolag, men det troliga är att du måste beställa den. I skrivande stund går den bara att köpa i kolli om 24 flaskor. Men det är det värt om ni frågar mig.

Utseende

Trappistes Rochefort 10 har en grumlig mörkbrun färg på gränsen till svart med en ljusbeige skumkrona som påminner om skummad mjölk.

Doft

Jäst doft av kavring, örter, russin, plommon, anis, farinsocker, choklad och lite vanilj.

Smak

Bred och komplex men ändå välbalanserad jäst smak av kavring, torkad frukt, russin, plommon, choklad, anis och ton av vad jag uppfattar som vanilj. Det finns en lätt bränd och kryddig ton. Eftersmaken är trevlig med smak av kryddor, mörka bär, frukter och choklad. Trots sin höga alkoholstyrka, så är det inget som tar överhand i smakerna.

Betyg

Alltså det finns inget negativt att säga om Trappistes Rochefort 10. En välbalanserad öl med komplexa smaker som bara kan få högsta betyg! jag dricker den främst precis som den är, eller till ostbrickan. Men den passar även till julmaten.

5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

7 kommentarer

  1. Felix Abrahamsson skriver:

   Var köpte du ölen?

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej där. På Systembolaget. Dock är det dessvärre som så att den inte alltid finns i beställningssortimentet. Den information jag har fått, är att vissa leverantörer tjänar mer på att ta in vissa öler några gånger om året, än att altid ha den i beställningssortimentet. Dvs. det blir mer tryck på försäljningen om den inte altid finns inne. Det är oklart när den kommer igen, men den kommer att komma in igen. Du kan alltid fråga Galatea, som är importören av drycken. Jag själv har lyckligtvis ett lager kvar av ölen och det är så jag brukar köpa den. Dvs. en låda så jag har den ett tag.

  2. Rickard Lindholm skriver:

   Nu (augusti 2023) verkar även Rochefort 8 har försvunnit från Systembolaget. Så varken tian eller åttan finns att få tag på längre. Hoppas att de kommer tillbaka!

  3. Bengt Werner skriver:

   Tian finns tillfälligt inne just nu.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Jajemen och det är trevligt! Har redan köpt ett gäng flaskor. Ett sådant släpp får man inte missa! 🙂 Skål!

  4. Rickartd Lindholm skriver:

   Härligt! Tian är ett mästerverk!

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Verkligen!! Skål!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *