Detta recept är en variant på porterstek, där portern är utbytt mot en flaska Trappistes Rochefort 10 och svartvinbärssaften mot portvin med smak av svartvinbär.

Så här gör du variant på porterstek med Trappistes Rochefort 10

  1. Stek köttet runt om så det får en stekyta. I detta recept används en bog från gris men det går lika bra att exempelvis använda fransyska.
  2. Lägg köttet i en gryta där köttet precis får plats. Grovhacka morot, palsternacka och löken. Lägg i alla ingredienser och låt sjuda i ca. 2 timmar eller tills bogköttet uppnått en innertemperatur på 70 grader. Om du ska äta middagen samma dag så plockar du upp köttet från grytan så det får svalna. Bäst smak får du om du låter allt svalna och ställa in i kylskåpet tills dagen efter.
  3. Sila av spadet i en annan kastrull. Om du låtit grytan så över natten så behöver du ta bort fetthinnan som skapats samt att det blir enklare att sila såsen om du först värmer på den. Tillsätt 2 dl grädde. Upplevs såsen för tunn så tillsätter du redning till den konsistens som du föredrar. Avsluta med att lägga i en rejäl klick med smör innan servering.
  4. Lägg sparrispotatisen i en ugnsfast form tillsammans med grovhackade moröter, lök och vitlök. Krydda med salt, svartpeppar, timjan och rosmarin. Ringla över lite olivolja och några klickar smör för den goda smaken. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 45 minuter eller tills potatisen och moröterna är klara.
  5. Servera med nykokt harricovertes och svartvinbärsgele.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Grytan

  • 1-1,5 kg bog från gris
  • 2 st märgben
  • 1 flaska Trappistes Rochefort 10
  • 1 dl portvin med smak av svartvinbär
  • 0,75 dl soja
  • 5 msk koncentrerad fond
  • 2 dl vatten
  • 10 st torkade enbär
  • 10 st hela pepparkorn
  • 4 msk timjan
  • 4 msk rosmarin
  • 3 torkade lagerblad
  • 2 st gula lökar
  • 2 st moröter
  • 2 st palsternackor
  • 1 stjälk selleri

Sås

  • Kokspadet
  • 2 dl grädde
  • Smör

Potatis, morot och lök i ugn

  • 1 kg sparrispotatis
  • 3 st moröter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Timjan
  • Rosmarin
Skriv ut receptet