×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Lagra öl – Så lyckas du med lagringen

Lagra öl - Så lyckas du med lagringen av din öl.

Lagra öl – Så lyckas du med lagringen av din öl.

Lagra öl i mörker

Öl som du vill lagra, ska lagras mörkt och den ska inte utsättas för direkt solljus eller ljuset från en lampa. För det är nämligen som så att ljus påverkar ölens mognad negativt. Så säkerställ att ölen står mörkt helt enkelt.

Lagra öl i jämn temperatur

Det är rekommenderat att ölen ska lagras i källarkall temperatur mellan 8-15 grader. Här finns det olika åsikter kring gradintervallerna, men spannet på åsikterna är mellan 8-15 grader. Min personliga reflektion är att vilket som fungerar. Men alla har vi ju inte tillgång till ett källarförråd? Hur gör ska du göra om du bara ha tillgång till ett förråd i själva bostaden? Någon får mer än gärna rätta mig, men jag tänker att det rimligtvis borde funka relativt bra där också. Tänker då att du har en rumstemperatur på ca. 20-21 grader. Du bör dock ha i åtanke att det som kan hända, är att ölen mognar snabbare än i en källare med lägre temperatur. Speciellt om du lagrar ölen över den normal rumstemperaturen. Sen kan man ju diskutera vad som anses vara en normal rumstemperatur…

Varför menar jag då att det borde funka relativt bra att lagra även i rumstemperatur? Den viktigaste faktorn är nämligen att inte utsätta ölen för kraftiga temperaturväxlingar. Dvs. att du vintertid kanske har 12 grader i ditt ölförråd och sommartid 28 grader. Eller att temperaturen växlar kraftigt från dag till dag. Temperaturväxlingar påverkar ölen negativt och det vill du inte. Att exempelvis en gammal jordkällare brukar passa bra, är just för att den är byggd på det viset att den inte har så stora temperaturväxlingar genom årstiderna, eller från dag till dag.

Ska ölflaskorna stå eller ligga som ett vin när de lagras?

Ölflaskor ska stå upp när de lagras, jag pratar då om de som har kapsyl. När det kommer till öl med naturkork, så råder det lite olika meningar här. Vissa menar de ska stå upp och andra menar att de ska ligga likt ett vin. Jag väljer själv att lagra mina flaskor med kork ståendes. Jag har läst att det världsberömda bryggeriet Chimay har ett stort lager av lagrad öl som de förvarar just ståendes.

Ska jag lagra öl med någon luftfuktighet i förrådet?

Många menar att öl ska stå torrt, men det verkar vara lite omtvistat av vad jag förstår det. Jag kan förstå att öl med kapsyl ska stå torrt, så kapsylen inte börjar rosta. Men det finns de som menar att öl med naturkorkar behöver en viss luftfuktighet, så de inte torkar ut. För om den torkar ut, så finns risk att luft tränger in och ölen börjar oxidera. Andra menar på att det ska vara en torr miljö även för öl med naturkork.

Jag nämnde tidigare om att det är omtvistat huruvida öl med naturkork ska lagras ståendes eller liggandes. Vissa menar att de ska förvaras liggandes, med tanke på den torra lagringsmiljön. De menar då att flaskans innehåll fuktar korken. Andra menar de ska stå upp och att lagra ölen liggandes påverkar den negativt.

Ska jag ge min reflektion utan någon vetenskaplig grund, så tänker jag att en viss luftfuktighet kan vara bra. Jag tänker då att man minskar risken för att öl med naturkorkar inte torkar ut. Men det ska ju inte vara så fuktigt att det finns risk att det börjar mögla i fasaden eller att kapsylerna börjar rosta. Jag vet ärligt inte vad som är bäst och google ger mig inget tydligt svar. Men jag har i alla fall gett er min reflektion över det hela. Jag har även valt att lagra min öl med naturkork ståendes. Ni som har en tanke kring kring luftfuktighetens vara eller icke vara, får gärna skriva en kommentar. Även du som har forskat på ämnet!

Hur lagrar jag min öl?

Jag lagrar min öl hos föräldrarna. De bor i en bostadsrätt och har ett förråd i källaren utan något fönster. Temperaturen är relativt jämn med sina 15-16 grader under året. När det är sommar och blir riktigt varmt ute, då kan temperaturen stiga till 18 grader. Så här kan en liten temperaturväxling faktiskt ske. Men den är inte så kraftig och skiftar inte snabbt. Det finns även en viss luftfuktighet där ska tilläggas. Alla mina flaskor står ståendes och enda gången de utsätts för ljus, är när dörren öppnas och ljuset tänds. Att hålla en helt perfekt lagringsmiljö är för det flesta inte möjligt och det inkluderar såklart även mig.

Vilka ölstilar kan man lagra?

Nu har jag skrivit lite om hur du ska tänka kring att lagra din öl. Men vilka ölstilar går då bra att lagra? Jag har faktiskt skrivit en separat artikel om vilka ölstilar som passar att lagra. Den hittar du här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *