×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Flying Monkeys The Chocolate Manifesto

Flying Monkeys The Chocolate Manifesto

Om ölen

Producent: Flying Monkeys Craft Brewery.
Land:
Kanada.
Ölstil: Imperial stout.
Styrka: 10%.
Flaskans bäst före: Går inte att finna (!?), men den buteljerades den 22 december 2016 och provsmakas den 30 oktober 2017.
Systembolagets beställningsnummer: 11237 (limiterad utgåva som inte kan beställas längre).
Pris: 137,40 kr.
Serveringstemperatur: 12°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras. Drick omgående för bästa doft och smakupplevelse!

Flying Monkeys The Chocolate Manifesto är en fantastisk öl med doft och smak av främst mjölkchoklad. Men den är bara fantastisk om du dricker den färsk!

På kapsylens insida står det att läsa: Make beer not war. Jag kan bara instämma! Ölet är bryggt på kakaobönor, rostad kakaopulver samt chokladmalt. Jag har druckit denna ölen tidigare och har personligen rankat den som kanske den bästa ölen jag någonsin druckit, sedan jag drack den första gången. Det var därmed med glädje som jag köpte tre flaskor när den åter släptes på bolaget i början av april 2017 i limiterad upplaga. Några dagar senare drack jag den och påmindes om hur fantastisk den är i sin doft och smak. Det har gjort Flying Monkeys The Chocolate Manifesto till en riktig fullpoängare och där jag i april vidhöll mitt påstående att det är min absoluta favoritöl.

Denna flaska jag dricker nu har dock stått ett tag sedan den tappades på bryggeriet. Jag upplever att den förlorat en del av dess smaker och komplexitet. Jag hittar inte längre alla de smaknyanser jag kunnat finna sedan tidigare. Den är fortfarande god, men har verkligen inte gynnats av stå där i ölförrådet.

Utseende

Gräddig ljusbrun skumkrona med en svart färg. Trevlig inbjudande syn.

Doft

Tydlig doft av mjölkchoklad och vanilj, men också inslag av kaffe. Finns även en gräddig ton och en svag bitter doft. Det är dock främst mjölkchoklad och vaniljtonen som framträder mest. Sammantaget en mycket trevlig och välbalanserad doft.

Smak

Tydlig smak av mjölkchoklad. Finns även en liten bitter smak och svaga toner av hasselnötter. Söt lång lite rostad eftersmak. Då flaskan inte är purfärsk längre, så upplever jag att den tappat lite av sin fantastiska chokladsmak och komplexitet som faktiskt finns där när den är färsk. Smaken upplevs inte lika balanserad längre.

Betyg

Summa summarum så tycker jag att Flying Monkeys The Chocolate Manifesto är en fantastisk öl när du dricker den färsk. Du ska därmed inte lagra den! Betyget på just denna flaska ger jag 3,5/5, medan en färsk får betyget 5/5. Så köp den så färsk du bara kan och drick den omgående! Då är den fantastisk!

Nu har jag en till flaska i mitt ölförråd. Ska jag dricka den så snart som möjligt, eller ska jag lagra den något år bara för att se vad som händer med dess doft och smaker? Mitt beslut blev att lagra den och jag återkommer när det blir dags att ta fram kapsylöppnaren.

5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *