×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

10 öler från 2023 som jag vill uppmärksamma

10 öler från 2023 som jag vill uppmärksamma lite extra. Lista på öl som jag recenserat eller öl som av annan orsak är med på listan.

10 öler från 2023 som jag vill uppmärksamma lite extra.

Jag tänkte starta en ny tradition där jag varje år väljer ut 10 öler som jag vill uppmärksamma lite extra. Det kommer vara nya öler som jag testat och recenserat, eller så finns det andra anledningar som gör att jag vill ha med ölen på denna lista. Så här kommer nu 10 öler från 2023 som jag vill uppmärksamma lite extra.

Kaggen Double Oaked Stormaktsporter 2021

Kaggen Double Oaked Stormaktsporter 2021 är fantastiskt bra öl att dricka som sällskapsdryck. Ja den är som en efterrätt i sig självt.

Det har nästan blivit en tradition att dricka en Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri vid 12 slaget på nyårsafton. En porter kan ju också agera champagne. 2022 drack jag en Stormaktsporter 2021. Vid 12-slaget 2023 drack jag Kaggen Double Oaked Stormaktsporter 2021.

Stormaktsporter är ingen lätt öl att få tag på och när det släpps en ny version, då brukar den komma i olika utgåvor. Den svåraste att få tag på brukar vara Konjaks! Stormaktsporter. Om du kan få tag på en flaska, så så ska du definitivt köpa om du frågar mig. Oavsett version som släpps, så är detta i min mening världens bästa porter.

Här kan du läsa recensionen.

Oppigårds Winter Ale Alkoholfri

Oppigårds Winter Ale Alkoholfri från Oppigårds Bryggeri är ett välsmakande julöl. Servera den som sällskapsdryck eller till julbordet.

I min lista så måste jag även nämna några ord om Oppigårds Winter Ale Alkoholfri. Den lanserades lagom till julen och jag hoppas verkligen att de fortsätter att producera den. Samt att den håller samma fina kvalitet. Alltså detta är den bästa alkoholfria ölen jag provat. Den är otroligt bra.

Här kan du läsa recensionern.

Hazy Town från Fjäderholmarnas Bryggeri

Hazy Town från Fjäderholmarnas Bryggeri är en mumsig öl med sin tropiska doft och smak. Detta är ölen som du verkligen ska spana in.

Känner ni till Sverigeresan med ölbloggen? Om inte så är det mitt sätt att upptäcka den svenskproducerade hantverksölen. Tack vare min sverigeresa, så har jag upptäckt Fjäderholmarnas Bryggeri. Av de öler jag testat hittills Från Fjäderholmarnas Bryggeri, så har de alla imponerat. Speciellt deras Hazy Town. Det får bli att upptäcka det resterande utbudet snart.

Här kan du läsa recensionen.

Poppels American Pale Ale

Poppels American Pale Ale från Poppels Bryggeri är en trevlig allroundöl.

Poppels American Pale Ale är verkligen ingen nyhet för 2023. jag skrev recensionen 2021, men har druckit den innan dess. Men varför jag vill ha med den på listan, är för att den har blivit mitt nya svenska husöl. Jag har under 2023 letat efter en ersättare till Sierra Nevada Pale Ale. Anledningen var inte för att den amerikanska ölen blivit sämre. Jag köper den fortfarande emellanåt. Nej jag ville bara ha ett svenskproducerat husöl. Läs gärna min artikel om husöl.

Här kan du läsa recensionen.

Matersbier från Vreta Kloster Bryggeri

Matersbier från Vreta Kloster Bryggeri är komplex, smakfull och lättsam på samma gång. Läs hela recensionen här på ölbloggen.

Jag älskar belgisk öl. Är det något av de svenska bryggerierna som producerar öl av belgisk stil med rang, så är det Vreta Kloster Bryggeri. Jag skulle kunna belysa deras julöl, men Matersbier vill jag ändå belysa lite mer. Det är en himla trevlig öl och den har på något vis blivit lite av mitt belgiska husöl. Jag har alltid en flaska eller två hemma.

Här kan du läsa recensionen.

Valsviken Vinterporter från Nynäshamns Ångbryggeri

Valsviken Vinterporter 2023 från Nynäshamns Ångbryggeri är välsmakande öl att dricka som sällskapsdryck eller till ostbrickan.

Det var många år senast jag drack Valsviken Vinterporter. Alltså det är ju så mycket öl att testa hela tiden. Men fortsättningsvis ska jag inte missa denna klassiker när den kommer till nästa jul. För ja den kommer vara ett givet inköp de kommande jularna. En väldigt trevlig öl som du inte ska missa julen 2024.

Här kan du läsa recensionen.

Oppigårds Ruby Ale

Oppigårds Ruby Ale är en smakfull och lättsam öl. Jag kan uppskatta att detta inte är så alkoholtung öl. Läs recensionen på ölbloggen.

Oppigårds Bryggeri tycker jag alltid håller en hög lägstanivå. Bryggeriets Ruby Ale är inget undantag. Den finns mig veterligen på de flesta bolag runtom i landet. Jag köper den ofta och ett tag var den en kandidat till att bli mitt nya svenska husöl.

Här kan du läsa recensionen.

Stout Svart från Brukskällans Bryggeri

Stout Svart från Brukskällan Bryggeri är mumsig öl av stilen stout. Passar att dricka som sällskapsdryck, till ostar eller choklad.

Sverigeresan med ölbloggem är som redan nämns mitt sätt att upptäcka den svenskproducerade hantverksölen. Dock behövde jag inte leta länge, då deras öler finns i det fasta sortimentet på mitt lilla bolag. Eftersom bryggeriet inte ligger så långt ifrån där jag bor.

Varför jag vill belysa bryggeriets Stout Svart, handlar inte alls om någon slags lokölspatriotism. Nej det handlar om att detta faktiskt är en välsmakande öl. Det som gör den intressant är att den har en komplex doft och smak, men som samtidigt inte håller så hög alkoholstyrka. En porter/stout måste inte alltid vara på runt 12% för att smaka bra.

Här kan du läsa recensionen.

Dugges Tropic Thunder från Dugges Bryggeri

Dugges Tropic Thunder från Dugges Bryggeri och Stillwater Artisanal.

Syrlig öl är något som jag verkligen kan uppskatta emellanåt. Personligen ligger de belskisga surölerna mig varmt om hjärtat. Men det jag gillar med Dugges Tropic Thunder är att den har en syrlig smak av tropisk frukt. Det blir som att dricka en syrlig IPA, ja utan att då vara en IPA. Jag tror ni är med på hur ni menar. Sen jag testade den, så har jag köpt den emellanåt.

Här kan du läsa recensionen.

Straffe Hendrik Xmas från Huisbrouwerij De Halve Maan

Straffe Hendrik Xmas från Huisbrouwerij De Halve Maan är en otroligt mumsig jul att dricka som sällskapsdryck eller till julbordet.

På listan har det hittills bara varit svenskproducerad öl jag benämnt. Men jag vill faktiskt slå ett slag för den belgiska julölen Straffe Hendrik Xmas. Denna julölen gillade jag skarpt och den kommer bli ett givet köp även nästa jul.

Här kan du läsa recensionen.

Har du några öler från 2023 som du vill uppmärksamma lite extra?

Skriv gärna en kommentar och berätta vilka öler som du tycker har gett ett intryck på dig under 2023. Det är alltid kul att bli inspirerad. Kanske är det en öl som jag ännu inte provat?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *