×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Straffe Hendrik Xmas

Straffe Hendrik Xmas från Huisbrouwerij De Halve Maan är en otroligt mumsig jul att dricka som sällskapsdryck eller till julbordet.

Om ölen

Producent: Huisbrouwerij De Halve Maan.
Land:
Belgien.
Ölstil: Belgisk mörk ale.
Styrka: 11,0%.
Flaskans bäst före: Augusti 2026 (provsmakas 11 november 2023).
Systembolagets beställningsnummer: 10614.
Pris vid inköp: 149 kr.
Serveringstemperatur: 10°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Straffe Hendrik Xmas från Huisbrouwerij De Halve Maan

Då var det äntligen dags att testa en julöl från det belgiska bryggeriet Huisbrouwerij De Halve Maan. Ölen heter Straffe Hendrik Xmas och är packad med doft och smak. Detta är ingen billig öl, men jag är så glad att jag ändå valde att recensera denna ölen. För priset till trots, så är det en mycket trevlig öl. Läs gärna mina tidigare recensioner som du hittar här.

Utseende

Straffe Hendrik Xmas har en mörkt röd färg med ljusbrun skumkrona.

Doft

Ekfatlagrad jäst doft av torkad frukt, kryddor, marsipan, farinsocker, likörchoklad, kaffe, ton av alkohol, nötter, vaniljkaraktär, lakritston, kryddpeppar och en knäckighet. Alltså det är en mycket trevlig och samtidigt komplex doft.

Smak

Ekfatslagrad jäst smak av torkad frukt, kryddor, ton av alkohol, marsipan, nötter, likörchoklad, lakrits, vaniljkaraktär, kryddpeppar och knäck. Men det är också en slags fruktig smak av äpple och päron upplever jag. Beskan är relativt markerad med eftersmak av de smaker som återfinns i smakbilden. Tonen av alkohol återfinns längre bak i smakbilden. Men inte på ett dåligt sätt. Alkoholen bär upp smaken på ett fint sätt.

Betyg

Straffe Hendrik Xmas från Huisbrouwerij De Halve Maan är mycket trevlig öl att dricka som sällskapsdryck eller till julbordet. Men du kan också servera den till ostbrickan eller varför inte till julgodiset? Det sistnämnda kan säkert passa fint också tänker jag. Men köper jag den igen? Mer än gärna. Eftersom den är mycket god. Jag har en till flaska som jag ska prova att lagra. För at tse hur den utvecklar sig.

4,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *