×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Husöl – Vad är ett husöl och vilket är mitt husöl?

Husöl - Vad är ett husöl och vilket är mitt val av öl? Det ska jag berätta för dig här på Ölbloggen. Vad har du valt för öl? Berätta!

Husöl – Vad är ett husöl och vilket är mitt husöl? Det ska jag berätta nu.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.
Denna artikel har uppdaterats 21 december 2023.

Du har väl inte missat min artikel om 10 öl som jag alltid har hemma? Om ni läst artikeln, så har jag faktiskt 10 öl som alltid finns i mitt ölskafferi. Men jag nämner inget om husöl i den artikeln. Den ölen borde ju ha platsat in på den listan kan man tycka. Men det jag har funderat på är om jag har ett husöl och jag tror faktiskt jag har ett.

Vad är ett husöl egentligen?

Jag tänker att ett husöl är lite som husets vin? Ska vi kalla det för husets öl kanske? Hur det än är med den saken, så är det en öl man alltid har hemma. Men den behöver inte vara dyr eller märkvärdig tänker jag. Det är en öl som man dricker till måltiden och där den passar till många olika typer av maträtter. Men det är också en öl man bara dricker man vill ta det lugnt, eller när suget på en öl faller på. Jag tänker det är en öl som man har druckit massivs av gånger, utan att för den delen tröttna. Med andra ord är det en öl som funkar i alla lägen och på årets alla dagar.

Mitt tidigare husöl var Sierra Nevada Pale Ale

Sierra Nevada Pale Ale har länge varit mitt husöl. Men detta har faktiskt bytts ut. Orsaken är att jag ville välja ett svenskt öl. För är det något jag gör, så är det att köpa mer svensk öl än någonsin. Sverige är ett land att räkna med när det kommer till hantverksöl anser jag.

Sen går också våra svenska hantverksbryggerier på knäna. Först kom en pandemi, som påverkade bryggeriernas möjlighet att sälja till krogarna. Krogarna själva fick det ju själva svårt och fick hålla inne på kostnaderna. Sen kom ett krig i Ukraina. Detta skapade skenande råvarupriser, dyrare elräkningar och där andra utgifter som exempelvis hyror, löner och transportmedel också ska betalas. Sen är inte konsumenterna villiga att betala vad som helst för en öl. Hur ska man få en verksamhet att gå ihop om ingen köper ölerna? Därför vill jag stötta de svenska hantverksbryggerierna. Inte bara för att det är en kris, utan för att de faktiskt brygger bra öl.

Så jag har letat efter en svensk öl som kan ersätta Sierra Nevada Pale Ale. Jag kommer dock inte sluta köpa denna amerikanska klassiker. Den är ju fortfarande trevlig på sitt vis. Men nu har jag hittat ett öl. Sen är inte det skrivet i sten att det öl jag valt, är det öl som kommer vara mitt husöl för evigt. Jag är märkesneutral och alla svenska bryggerier har möjligheten att kunna producera en framtida husöl.

Poppels American Pale Ale är mitt nya husöl

Poppels American Pale Ale från Poppels Bryggeri är faktiskt mitt husöl. Varför? Alltså vill jag bara ha en trevlig öl att dricka en lördag med lite snacks, så funkar den finfint. Har jag klippt klart gräset, så tar jag gärna en Poppels American Pale Ale efter det. Eller om jag ska förbereda maten eller kanske pyssla med grillen. Men den passar även till maten och här är den mycket mångfasetterad. Vare sig det är husmanskost, asiatiskt, grillat eller hamburgare, så passar den enligt mig. Jag kan även ha den till silltallriken som exempel. På flaskans etikett säger de själva husmanskost, hamburgare och sallad.

Poppels American Pale Ale har doft och smak av bland annat bröd, karamell och citrus. Den smakar som en pale ale ska göra, även om det inte är en öl i världsklass enligt mig. Men den är bara stabil. Jag har gett den 3,75/5 i betyg och även om jag köper den frekvent, så får den inte högre betyg för det.

Vilken är din husöl?

Skriv gärna en kommentar och berätta!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *