×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

10 öl som jag alltid har hemma – Lista på mina favoriter

10 öl som jag alltid har hemma - Lista på mina favoriter av öler som jag bara måste ha i mitt ölskafferi.

10 öl som jag alltid har hemma – Lista på mina favoriter av öler som jag bara måste ha i mitt ölskafferi.

Alltså jag har alltid öl hemma. Dels är det öl som jag ska recensera, men kan det också vara öl jag köpt för att dricka till helgen. Sen ska vi inte förglömma all öl jag har på lagring. Men det finns öl som jag alltid har hemma, men som jag inte dricker varje helg. Kanske inte ens på en hel månad eller tre. Men jag vill ändå ha ölen hemma, utfall att jag blir sugen. Jag har såklart fler än bara 10 olika öler hemma, men de 10 öler jag listar här, är öler som jag absolut inte vill vara utan. De 10 öl som jag alltid har hemma ska bara finnas där i ölskafferiet nära till hands!

Trappistes Rochefort 10

När jag skriver detta inlägg, så sippar jag på nämnda öl. Detta är i min mening världens bästa öl. Den går i skrivande stund dessvärre bara att beställa i kolli om 24 flaskor. Men det spelar inte mig någon roll, eftersom det inte råder någon tvekan om att inte ha världens bästa öl lätt tillgänglig i mitt ölskafferi.

3 Fonteinen Oude Geuze

Jag älskar syrlig öl! Belgarna är bra på att brygga syrlig öl och 3 Fonteinen Oude Geuze är verkligen en fullpoängare. Det är inte alltid som jag är sugen på syrlig öl, men när jag väl blir, då vill jag gärna ha en öl som denna.

Tripel Karmeliet

Denna ölen smakar som ett flytande bageri. Tripel Karmeliet är komplex, men samtidigt balanserad och med en fantastisk smak. Denna dricker jag året om, men om det är en varm sommardag, så klagar jag inte heller.

St. Bernardus Abt 12

Många vill hävda att Westvleteren 12 är världens bästa öl. Så som jag fått det berättat, så ska St. Bernardus ha exakt samma recept som den tidigare Westvleteren 12. Vad som numera ska skilja är jästen. St. Bernardus ska ha kvar originaljästen medan Westvleteren 12 ska ha övergått till Westmalle-jäst. Jag har tidigare testat Westvleteren 12 och den är god, men tycker den är lite överhypad. Återkommer med recension! St. Bernardus Abt 12 däremot är en fullträff i smaker. Den är komplex, men samtidigt balanserad. Dessutom är den billigare och lättare att få tag på. Den är given i mitt ölförråd.

Rodenbach Caractère Rouge

Mer suröl! Rodenbach Caractère Rouge är en riktig fruktbomb och ett syrligt mästerverk enligt mig. När jag inte dricker 3 Fonteinen Oude Geuze, så väljer jag denna istället. Båda goda på sitt vis.

Westmalle Trappist Tripel

Denna ölen passar utmärkt till måltiden eller precis som den är. Lite snacks till är ju inte fel heller. Smaken är komplex men samtidigt balanserad. Alltså en fulländad öl enligt mig.

Oskar Blues Ten Fidy

En imperial stout är ju aldrig fel. Ten Fidy är en av mina favoriter av stouter. Den smakar som en bra stout ska göra. Den är som en käftsmäll med smaker, samtidigt som den har en bra balans. Länge leve fidy!

Chimay Blå

Denna öl finns mig veterligen på alla Systembolag. Så Chimay Blå ska du inte behöva beställa från beställningssortimentet. Ölen bjuder på trevliga belgiska smaker. Denna dricker du som den är, eller till ostbrickan.

Tilquin Oude Mûre à l’Ancienne

Då var det dags för en suröl igen. Här har du en riktigt syrlig öl med endimensionell doft och smak av björnbär. Passar utmärkt att dricka som den är, eller till ostbrickan.

Dupont Avec les Bons Voeux

Saison är en trevlig ölstil och detta är min absoluta favorit från stilen. Den smakar sådär typiskt Belgien med sina jästa toner. Har inte så mycket mer att säga än att den bara måste finnas i mitt ölskafferi.

10 öl som jag alltid har hemma – Den gemensamma nämnaren.

Har du noterat den gemensamma nämnaren? Om inte så är svaret att jag älskar belgisk öl. 9 av 10 öl som jag alltid har hemma, är öl från Belgien! Undantaget är Oscar Blues Ten Fidy, som är en amerikansk öl. En annan gemensam nämnare är att 9 av dessa öler är beställningsvaror. Undantag kan såklart finnas på de större bolagen. Därmed brukar jag köpa in ett litet större lager av dessa, så jag alltid har hemma.

Vad gäller Chimay Blå, så kan jag ju när som helst åka in till mitt närmsta bolag och köpa. Så den kanske jag inte alltid har hemma, med undantag för de flaskor jag lagrar.

Vilka 10 öl har alltid du hemma?

Skriv gärna en kommentar och berätta vilka ölsorter som du alltid har hemma.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *