×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Bästa sommarölen – Topp 10 öler att dricka i sommar

Bästa sommarölen - Topp 10 öler att dricka i sommar.

Bästa sommarölen – Topp 10 öler att dricka i sommar.

Vilka öler tycker jag är typiska sommaröler? Beroende på väder, så spelar det roll vad jag väljer för öl. Alltså om det är 30 grader utomhus, då blir inte mitt förstahandsval en komplex stout som ett exempel. Nej då väljer jag en ljusare öl av lager och pilsner. Men en trevlig IPA kan också passa bra i värmen. Såklart kan jag även dricka komplexa öler på sommaren. Men då är det mer på kvällen eller om vädret är allmänt trist som exempelvis en regnig dag.

Jag har valt i denna lista att välja ut öler som finns på systembolagets standardsortiment. Med andra ord öler som ska gå att få tag på i de flesta systembolag. Mitt närmsta bolag är riktigt litet med ett snävt utbud av öl. Jag brukar tänka att om ölen finns där, då finns den även på alla andra butiker. Förhoppningsvis bör tilläggas, eftersom avvikelser inte kan uteslutas. Visst hade jag kunnat välja öl från beställningssortimentet, eftersom det är jätteenkelt att beställa. Men tanken var ändå att det inte ska behöva vara ett krav i denna lista av topp 10 öler. Du kanske är på semester, hittar denna lista på bästa sommaröl när du söker efter bra sommaröl och då är det ju trevligt om ölen finns på det systembolag du besöker.

Men nog kan jag väl dricka dessa öler även på vintern? Ja det är ju klart du kan. Lika mycket som du kan dricka en julöl till midsommar.

Bästa sommarölen när solen skiner och det är stekande hett

När solen skiner vill åtminstone jag dricka någon ljusare och lättsammare öl. Exempelvis en lager eller pilsner. Men en trevlig ljus belgisk ale eller IPA kan också slinka ner. Här vill jag inte dricka någon tyngre och komplex öl. Med tyngre och komplex öl avses exempelvis porter, barley wine eller någon tung belgisk mörk ale.

Bästa sommarölen när kvällen faller på

Här kan jag såklart tänka mig att dricka de öler som jag även dricker när det är soligt och varmt. Men på kvällen dricker jag gärna komplexa ölstilar som exempelvis mörk ale, quadrupel eller stout. Men om det regnar på dagen, eller att vädret är allmänt trist och gråmulet, då kan jag också tänka mig att dricka komplexa öler. Alltså det beror lite på vädret tycker jag. Men i regel är det på kvällen som jag dricker mer komplexa öler.

Bästa sommarölen till frukosten?

Har du läst min recension om Founders CBS? CSB står för canadian breakfast stout. Alltså ska man dricka den till frukosten? Vill du göra det så visst. Även om jag tycker det är en jättegod öl, så är det inte riktigt på frukosten jag dricker den. Faktum är att jag inte vill ha öl till frukost. Så här får du inga tips från mig.

Topp 10 bästa sommarölen att dricka i sommar

Här kommer då min topp 10 lista på öler från systembolagets standardsortiment att dricka i sommar. Listar dom i ingen speciell ordning.

Wisby Pils

Här har ni en lättsam pilsner att dricka en varm sommardag. Den passar bra till mat som husmanskost, buffén, grillat eller asiatisk mat. Det kanske inte är förstahandsvalet av öl jag dricker sent på kvällen.

Mariestads Export

Jag tycker man kan dricka den vid alla tillfällen. Den passar även bra till mat som exempelvis husmanskost eller grillat kött. Om du pysslar med grillen och vill ha något att dricka till, så kan den passa också tycker jag. Jag klassar den även som en gräsklipparöl.

Stigbergets West Coast IPA

Jag tycker denna ölen är godast att dricka som den är, även om en grillad hamburgare faktiskt är en trevlig kombo. Jag kan absolut dricka den lite när som och oavsett väder. Men jag vill dricka den under en lugn avkopplande stund där jag inte gör något speciellt.

Sierra Nevada Pale Ale

Detta är en mångsidig öl enligt mig. Drick den som den är eller till mat. Men den passar även att dricka medans du pysslar med grillen, eller efter att du klippt gräsmattan. Den funkar i alla lägen.

Leffe Blond

Ingen sommar utan smaker från Belgien. Ska du exempelvis grilla korv, så tycker jag den passar. Eller om du bara vill slappa i skuggan med en trevlig öl.

Guayabera Citra Pale Ale

Detta är en trevlig öl med tropisk smak. Drick den som sällskapsdryck i sommarvärmen eller till grillat kött, hamburgare och asiatisk mat. Det är nog ingen öl som är mitt förstahandsval sent på kvällen.

Poppels DIPA

Jag skrev i recensionen att detta är en sommaröl. Det tycker jag fortfarande och därmed platsar den på listan. Den passar till mat som exempelvis grillat kött och hamburgare. Men pysslar du med grillen så är den en trevlig kompis.

Fuller’s ESB

Denna dricker jag gärna till mat som husmanskost eller bbq. En trevlig öl att dricka på eftermiddagen eller tidigare på kvällen. Om stolen är stekande het, så kanske inte denna är mitt förstahandsval.

Oppigårds Thurbo Stout

Nu är vi inne på mer komplexa smaker. Denna dricker jag gärna senare en varm sommarkväll. Men även en regnig eller gråmulen dag. Den passar till efterrätter av choklad men är samtidigt som en efterrätt i sig självt.

Chimay Blå

Ska du ha en ostbricka senare på kvällen, då är denna ölen en trevlig kompanjon. Eller om du bara på kvällen vill njuta av en god komplex öl med smaker från Belgien. Denna ölen dricker jag inte en stekhet sommardag.

Bästa sommarölen – Hur ser din topp 10 lista ut?

Har du någon annan öl från bolagets standardsortiment som du tycker saknas och som borde ersätta någon av ölerna från min lista? Eller är din topp 10 lista totalt annorlunda mot min? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *