×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Gräddstuvad svartkål med stekt falukorv och kokt potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Gräddstuvad svartkål med stekt falukorv

  • 800 g. potatis
  • 200 g. svartkål
  • 1 st. gul lök
  • 4 dl. grädde
  • 600 g. falukorv
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör och matolja till stekning

Övriga tillbehör

  • Grovkornig senap (eller annan senap som du föredrar)
  • Persilja

Gräddstuvad svartkål med stekt falukorv och kokt potatis är lättlagad husmanskost.

Gräddstuvad svartkål med stekt falukorv och kokt potatis är lättlagad husmanskost. Johans mat visar hur du lyckas i köket.

Inledning

Gillar du husmanskost som är både god och enkel att tillaga? Alltså då ska du spana in receptet på hur jag gör min stuvade svartkål och som jag serverar till stekt falukorv och kokt potatis. Den gräddstuvade svartkålen kanske inte blir så nyttig med all grädde, men det blir gott.

Till denna maträtten serverar jag gärna kokt potatis. Det tycker jag passar bäst. Som senap väljer jag gärna en grovkornig senap. Men du väljer självklart den senap som du gillar mest. Att ha på finhackad persilja innan servering är också trevligt. Avsluta gärna med några drag med pepparkvarnen.

Så här gör du gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis

  1. Skala potatisen om du vill. Lägg i en kastrull med saltat vatten. Låt potatisen få koka upp, för att sedan sjuda på låg värme tills potatisen är klar. Känn med en sticka och den ska gå lätt igenom.
  2. Medan potatisen tillagas så skär du svartkålen i mindre strimlor om ca. 1 cm.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Värm på en stekpanna med olja och smör på medelhög värme. När smöret tystnat så går du i med löken och steker på ett par minuter.
  5. Därefter går du i med svartkålen.
  6. Salta och peppra.
  7. Stek sedan svartkålen under omrörning på medel värme tills den börjar bli lite mjuk och där bladstammen fortfarande har ett ”bit”.
  8. Tillsätt grädden och låt sjuda ihop tills grädden tjocknat och där svartkålen är mjukare, men har kvar ett litet ”bit” vid själva bladstammen.
  9. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
  10. Skär falukorven i valfri storlek och stek på i smör olja på båda sidor tills falukorven fått fin färg.

Servera gräddstuvad vitsvartkål med stekt falukorv och kokt potatis

Lägg gräddstuvad svartkål med stekt falukorv och kokt potatis på tallrikar. Avsluta med att lägga på grovkornig senap och garnera med finhackad persilja.

Serveringsförslag på öl

Då jag även har en ölblogg, så vill jag såklart ge dig förslag på öl att servera till. Jag listar ölen i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *