×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Söndagsstek med smakrik sås på rödvin

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Söndagsstek

  • 1-1,5 kg. högrev
  • 1/2 dl. koncentrerad kalvfond
  • 200 g. rökt sidfläsk
  • 2 st. gula lökar
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 2 st. morötter
  • 3 st. lagerblad
  • 1 st. knippe timjan
  • 150 g. skogschampinjoner
  • 1 flaska rödvin (750 ml.)
  • Vatten
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör och olja till stekning
  • Maizena redning

Att servera till

  • 800 g. kokt potatis
  • Haricots vertes
  • Svartvinbärsgelé
  • Finhackad persilja

Söndagsstek med smakrik sås på rödvin – Min variant på god husmansklassiker.

Söndagsstek med smakrik sås på rödvin - Min variant på god husmansklassiker. Servera med kokt potatis, haricots verts och godsaker från grytan.

Introduktion

Söndagsstek är en klassiker bland den svenska husmanskosten. Det finns såklart många olika sätt att göra denna klassiker på. Detsamma gäller vad man väljer att servera till. Jag gör min söndagsstek enligt receptet ni kan ta del av här på sidan.

För min del är det ett måste att ha rödvin som ingrediens. Det vin du har i grytan, är med fördel det vin du även serverar till tycker jag. Eftersom det blir en fin matching.

Högreven kan i sig tillagas så att du får en rosa eller blodig kärna. Men när det kommer till söndagsstek, så tycker jag det faktiskt blir gott att tillaga högreven well done, genom att den då får gå länge i ugnen. Det gör mig absolut ingenting. Vill du hellre använda en annan köttdetalj som exempelvis fransyska, så väljer du det.

Genom att tillaga högreven i 3 timmar, så går det fint att skära den i tunnare skivor. Kör du den längre, säg 5 timmar, så blir den ännu mera mör, men då blir den mer som en pulled beef. Det vill åtminstone inte jag att köttet ska vara till en söndagsstek.

I detta receptet så förklarar jag hur man tillagar köttet på spisen och sedemera i ugnen. Men själv tillagade jag faktiskt söndagssteken på min kamadogrill. Det jag gjorde här, var att istället grilla på köttet, så det fick en fin grillyta runt om. Sidfläsket grillade jag hela biten utan svålen, så den också fick en fin grillyta. Därefter skar jag upp sidfläsket i cm-tjocka bitar.

Därefter placerade jag deflektorplattorna under grillgallret, för att mota den aggressiva värmen från kolen. Sedan gör jag enligt receptet, med skillnaden att grytan då fick gotta till sig på grillen under lock i 150 grader och tillagningstiden var även här i 3 timmar.

Så här gör du söndagsstek

  1. Ställ ugnen på 150 grader.
  2. Dela löken i större bitar.
  3. Skär vitlöken i större bitar.
  4. Skala morötterna och skär även dom i större bitar.
  5. Skär sidfläsket i centimetertjocka skivor. Finns en svåle så skär du av den först. Den kan du med fördel addera till grytan för extra smak.
  6. Skölj skogschampinjonerna och skär dem i större bitar.
  7. Lägg lök, vitlök, morötterna och champinjonerna i en ugnsfast form med lock.
  8. Tillsätt sedan rödvinet, oxfond, timjan och lagerblad.
  9. Salt och peppra köttet och stek i en stekpanna med smör och olja. Se till så att du får en fin stekyta runt om.
  10. När köttet stekt klart genom att du fått en fin stekyta, så lägger du det i den ugnsfasta formen.
  11. Stek på sidfläsket en stund, så de får en fin stekyta runt om. Addera sedan det steka sidfläsket i ugnsformen.
  12. Tillsätt någon halv dl. med vatten i stekpannan så den får koka och och fånga med sig smakerna från stekpannan. Det kallas för att déglacera. Addera sedan i grytan.
  13. Fyll på med vatten så att det nästan täcker köttet. Det går bra om köttet är 2-3 cm ovanför vattenytan.
  14. Ställ in steken i mitten av ugnen med locket på i 3 timmar.

Sås till söndagsstek

  1. Efter att det gått 3 timmar så tar du ur köttet från grytan.
  2. Sila av skyn som bildats i en kastrull. Men se till så du sparar den goda löken, moroten, svampen och sidfläsket. Lägg det i en skål så länge.
  3. Låt skyn få koka upp och addera maizena redning till en konsistens på såsen som du gillar.
  4. Låt såsen sedan sjuda i ca. 5-10 minuter så ev. smak av maizenan försvinner.
  5. Smaka av såsen med ev. salt och svartpeppar. Troligtvis behövs inte det.

Servera söndagsstek

Servera din söndagsstek tillsammans med den goda såsen och med kokt potatis samt haricots verts. Se till att även lägga på den god löken, moroten, sidfläsket och svampen som du tillagade och satt smak på grytan. Garnera med finhackad persilja.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *