×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Smördegspizza med tomatsås, nötfärs, lök och ost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 personer (1/2 pizza per person)

Smördegspizza

  • 2 x 265 g. smördeg på rulle
  • 1/2 stor röd lök eller 1 liten
  • 150 g. riven ost

Tomatsås

  • 400 g. krossade tomater
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 tsk. torkad timjan
  • 1 tsk. torkad basilika
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Stekt nötfärs

  • 500 g. nötfärs
  • 1 tsk. chilipulver
  • 1 tsk. spiskummin
  • 1 tsk. paprikapulver
  • 1 tsk. lökpulver
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Matolja still stekning
  • Smör till stekning

Smördegspizza med tomatsås, nötfärs, lök och ost är lättlagad pizza.

Smördegspizza med tomatsås, nötfärs, lök och ost är lättlagad pizza som alla lyckas med. När bakade du senast pizza på smördeg?

Så här gör du smördegspizza med tomatsås, nötfärs, lök och ost

Smördegspizza är ett lite annorlunda men trevligt sätt att tillaga pizza på. Du kan i princip välja vilka ingredienser som du vill som topping. I detta receptet har du ett förslag på hur just du kan göra en smördegspizza.

I receptet ska du köpa två rullar av smördeg. Det betyder att 4 personer får var sin halva. Om ni är stora i maten, så kan det vara trevligt att servera en sallad till. Har ni spanat in receptet på min pizzasallad? Men en smakrik sallad med dijondressing kan också passa tänker jag.

Så gör du tomatsåsen

  1. Skala vitlöken och skär den i stora bitar, så du enkelt kan plocka bort vitlöken efteråt.
  2. Gå i med olivolja i en stekpanna på medelhög värme och tillsätt vitlöken.
  3. Stek på en stund så vitlöken släpper sina aromer.
  4. Tillsätt krossade tomater, basilika och oregano.
  5. Låt tomatsåsen sjuda ihop i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Avlägsna vitlöken när tomatsåsen är klar.

Tillaga köttfärsen

  1. Värm på en stekpanna på medelhög värme. Gå i med matolja och en klick smör.
  2. När smöret smält så går du i med nötfärsen.
  3. Gå sedan i med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och svartpeppar.
  4. Stek på tills nötfärsen är genomstekt. Men fortsätt steka nötfärsen under omröring då och då tills du börjar få en mer brynt yta. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar innan du ställer den stekta nötfärsen åt sidan.

Baka smördegspizza med tomatsås, nötfärs, lök och ost

  1. Ställ ugnen på 220 grader (eller det som tillverkaren föreslår).
  2. Skala och skär löken på hälften för att sedan skära den i mindre strimlor.
  3. Rulla ut smördegen på var sin ugnsform. Se till att behålla pappret som underlag.
  4. Ha på tomatsåsen och fördela ut den, men se till så du låter minst 1 cm av ytterkanten vara utan någon tomatsås. Alltså du vill skapa en pizzakant där du inte har någon fyllning.
  5. Sedan fördelar du ut den rivna osten.
  6. Därefter fördelar du ut löken och nötfärsen.
  7. När ugnen nått rätt temperatur så ställer du in en av pizzorna i mitten av ugnen och tillagar smördegspizzan i ca. 10 minuter (läs på förpackningen vilken tillagningstid som gäller men se alltid till att hålla koll medans pizzan bakas).
  8. När smördegspizzan är klar och där kanterna fått fin färg, så ställer du in din andra smördegspizza för tillagning på samma vis.

Serveringsförslag till smördegspizza

Då jag även skriver om öl, så vill jag passa på att tipsa om några öler som kan vara tänkvärde att servera till. Listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *