×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Bästa julölen – Topp 10 öl att dricka till julens högtider

Bästa julölen - Topp 10 öl att dricka till julens högtider. Julöl som jag kan rekommendera.

Bästa julölen – Topp 10 öl att dricka till julens högtider. Julöl som jag kan rekommendera.

Julöl brukar var av det mörkare slaget och erbjuda smaker som exempelvis mörkt bröd, torkad frukt, kryddor, örter, knäck, choklad och kanske kaffe. Även om man självklart kan dricka en ljus pilsner till julbordets läckerheter, så är inte den ölstilen något man vanligtvis förknippar med julen. Men smakar det gott och du tycker att det passar, så väljer du den ölstil som du gillar helt enkelt.

Jag har här samlat en topplista på 10 öl som passar att dricka till julens högtid. Det är öl som jag har recenserat här på ölbloggen och som jag faktiskt köper varje jul. Eftersom jag tycker det är bra öl och då vill jag självklart dela med mig av mina favoriter. Den bästa julölen enligt mig.

Trappistes Rochefort 10

Detta är min absoluta favoritöl och är av stilen Quadrupel. Den kan du i skrivande stund inte köpa året om. Den kommer i omgångar under året fick jag berättat av en representant från Systembolaget. På grund av dess doft och smak, så passar den utmärkt att dricka även till julen. Så när den finns att köpa, då bunkrar jag upp inför julen. Jag dricker exempelvis alltid den till Kalle Anka och hans vänner kl. 15:00. Det är sen gammalt. För mig är detta en mycket trevlig öl att dricka som sällskapsdryck. Men absolut kan du dricka den till julens ostbricka, eller även till julbordet. Trappistes Rochefort 10 passar att lagra. Jämför gärna en några år gammal flaska med en färsk och upplev skillnaden. Vad föredrar du? Den färska eller lagrade? Du hittar recensionen av Trappistes Rochefort 10 här.

N’Ice Chouffe

Med N’Ice Chouffe pratar vi verkligen julöl. Det är en öl av stilen belgisk mörk ale. Den är god att dricka som sällskapsdryck, men är också en riktigt bra julöl att dricka till julmaten. Jag tycker personlige detta är den bästa julölen till julmaten. I vår familj har vi som tradition att griljera julskinkan dagen innan julafton. På kvällen äter vi en skinkmacka med senap och då serverar jag alltid N’Ice Chouffe. Jag serverar den även på julafton till själva julmiddagen. Kombinationen med julmaten är verkligen förträfflig. Denna ölen lämpar sig utmärk att lagra, så lagra gärna en flaska eller två tills nästkommande jul. Recensionen av N’Ice Chouffe hittar du här.

Charlis Snöfall

Charlis Snöfall är öl av stilen brown ale. Här återfinns verkligen smak av julen. Smakerna är komplexa, men det är samtidigt ingen mastodont öl. Det är en lättsam julöl med bra balans i doft och smak. Samtidigt som det finns en komplexitet. För min del passar den bäst att dricka som sällskapsdryck. Du hittar recensionen här.

Gouden Carolus Christmas

Nu pratar vi komplexa smaker. Detta är inte en öl för alla vill jag hävda. Jag älskar den men det är lite som att dricka en hostmedicin. På ett positivt sätt. Jag dricker den som sällskapsdryck och den gynnas verkligen av att få lagra till sig. Med lagring så blir den lite lugnare av sig är min upplevelse. Recensionen av Gouden Carolus Christmas hittar du här.

Abbaye d’Aulne Christmas Triple Ale

Vid jul vill i alla fall jag dricka trevlig öl och som man dessutom kan associera med julens smaker. Abbaye d’Aulne Christmas Triple Ale lever upp till detta och här finns en trevlig doft- och smak. Här hittar du recensionen.

Oppigårds Winter Ale

Oppigårds Winter Ale är ett trevligt bidrag till de bästa julölen. Den är lättsam och smakfull och passar att dricka som sällskapsdryck eller till julmaten. Har du tröttnat på julmaten, så passar den även bra till mat som husmanskost enligt mig. Detta är helt enkelt en trevlig allround öl av stilen engelsk ale. Recensionen av Oppigårds Winter Ale hittar du här.

Jämtlands julöl

Detta är en öl av stilen Strong Ale. Här återfinns det doft och smaknyanser av julen och den passar bra att dricka till julbordet. Men du kan självklart dricka den som sällskapsdryck tillsammans med snacks. Det är en lättsam öl med trevlig smak. Recensionen hittar du här.

Liefmans Glühkriek

Liefmans Glühkriek är en värmande öl som du dricker vid 70°C. När du varit ute i vinterkylan, så kan det vara läge att värma upp sig med en varm välsmakande dryck. Detta är ett mycket trevligt alternativ till glögg och som jag varmt kan rekommendera. Jag tycker absolut att du ska överraska gästerna med något annat än glögg. Recensionen hittar du här.

Aass Juleøl Vellagret

Aass Juleøl Vellagret är en välsmakande öl från Norge. Jodå även dom kan brygga öl. Denna dricker du som sällakspdryck, till ostbrickan, julgodis eller som måltidsdryck till julbordet. Recensionen hittar du här.

St. Bernardus Christmas Ale

Brasserie St. Bernard vet hur en öl ska bryggas om du frågar mig. Här bjuds du på komplex doft och smak. Denna dricker du som sällskapsdryck, till ostbrickan eller julbordet. Recensionen hittar du här.

Är det bara dessa ölen jag köper under julen?

Såklart köper jag annan öl också. Men ölen jag benämner ovan har jag alltid hemma vid jul. Det börjar bli som en tradition likt att titta på Kalle Anka och hans vänner. Där har jag ju dessutom nämnt vilken öl jag dricker, när jag bänkar mig framför tv-rutan kl. 15:00.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *