×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Gräddstuvad vitkål med stekt falukorv

  • 800 g. potatis
  • 400 g. vitkål
  • 3 st. schalottenlökar
  • 4 dl. grädde
  • 600 g. falukorv
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning

Övriga tillbehör

  • Grovkornig senap
  • Persilja

Gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis är klassisk husmanskost.

Gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis är klassisk husmanskost.

Inledning

Jag älskar husmanskost och här har du receptet på hur jag gör min stuvade vitkål och som jag serverar till stekt falukorv och kokt potatis. Den gräddstuvade vitkålen kanske inte är så nyttig med all grädde, men det blir gott.

Jag gillar att steka vitkålen rå i stekpannan och där den blir mjuk, men behåller ett ”bit”. Men vill du förkoka vitkålen, för att sedan steka den till mjuk konsistens, så gör du det. Alltså det är en smaksak.

Till denna rätten serverar jag gärna kokt potatis. Det tycker jag passar bäst. Som senap väljer jag personligen en grovkornig senap, men du väljer självklart den senap som du gillar. Att ha på finhackad persilja är också gott tycker jag.

Så här gör du gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis

  1. Skala potatisen om du vill. Lägg i en kastrull med saltat vatten. Låt potatisen få koka upp, för att sedan sjuda på låg värme tills potatisen är klar. Känn med en sticka och den ska gå lätt igenom.
  2. Medan potatisen tillagas så skär du vitkålen i mindre strimlor. Schalottenlöken finhackar du.
  3. Värm på en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret tystnat så tillsätter du vitkålen och schalottenlöken.
  4. Salta och peppra.
  5. Stek sedan vitkålen under omrörning på medel värme tills den börjar bli glansig och lite mjuk.
  6. Tillsätt grädden och låt sjuda ihop tills grädden tjocknat och där vitkålen är mjukare, men har kvar ett ”bit”.
  7. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
  8. Skär falukorven i valfri storlek och stek på i smör på båda sidor tills falukorven fått fin färg.

Servera gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis

Lägg gräddstuvad vitkål med stekt falukorv och kokt potatis på tallrikar. Avsluta med att lägga på grovkornig senap och garnera med finhackad persilja.

Serveringsförslag på öl

Då jag har en ölblogg, så vill jag ge dig förslag på öl att dricka till. Jag listar förslagen i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *