Ingredienser
4 portioner
Tunnbrödsrulle
- 4-8 st. korvar av valfri sort
- 4-8 st. tunnbröd
- 1 st. rödlök
- Senap
- Ketchup
- Rostad lök
Potatismos
- 700 g. mjölig potatis
- 100 g. smör
- 2 dl. grädde
- 1 dl. mjölk
- Riven muskotnöt efter smak
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Räkröra
- 1 dl. majonnäs
- 1 dl. gräddfil
- 1 tsk. dijonsenap
- 3 msk. finhackad dill
- 300 g. färska skalade räkor
- 1 tsk. kaviar
Tunnbrödsrulle med grillad korv – Låt ditt kök bli en korvkiosk för en stund.
Så här gör du tunnbrödsrulle – introduktion
Vem gillar inte tunnbrödsrulle? Du har säkert ätit det många gånger på korvkiosken, men när gjorde du den själv hemma? I detta receptet så ska du grilla korven. Men det går självklart bra att steka den i stekpanna också. Eller så kokar du den, om du väljer kokkorv. Vilken korv du väljer är upp till dig.
Vad gäller tunnbrödet, så valde jag Polarbröds tunnbröd. Inte sponsrad för att nämna dem, men det är ett bröd som passar bra och finns mig veterligen i de flesta mataffärer runtom i landet. Egentligen ska det vara ett mycket större tunnbröd, som ser mer ut som en halvmåne i sin form. Men alla har inte tillgång till det och det gäller även mig. Det går säkert att beställa hem från din närmaste mataffär, men jag brukar förorda ingredienser som kan köpas av de flesta.
Hur mycket korv och bröd du ska välja beror på hur stora i maten ni är. Jag själv kan klämma i mig två tunnbrödsrullar. Men välj lika många bröd som korvar. Får du tag på det större tunnbrödet som de använder på korvkiosken, ja då kanske du vill ha i två korvar. Du får anpassa efter den mäng ni tror er kommer orka äta.
I detta receptet så förklarar jag hur du kokar potatisen på klassiskt vis i vatten. Men om du har en sous vide, så ska du definitivt ”koka” potatisen på det viset. Här har du recept på hur du gör potatismos sous vide. Det är samma recept som du ser här, men där går jag igenom hur du gör det med din sous vide.
Spana gärna in videon ovan. Den kan ses som ett trevlig komplement till detta recept.
Så här gör du räkröra
- Gå i med majonnäs, gräddfil, dijonsenap, finhackad dill och kaviar i en bunke.
- Därefter tillsätter du salt, svartpeppar och cayennepeppar efter smak. Var lite försiktig med saltet, då räkorna i sig är salta. Vispa ihop ingredienserna med en visp eller sked.
- Skala räkorna, hacka dem grovt och lägg i bunken. Blanda varsamt och smaka av om du vill ha mer salt, svartpeppar eller cayennepeppar.
Så här gör du potatismoset
- Skala potatisen och lägg i en kastrull och fyll med vatten. Salta vattnet.
- Låt potatisen få koka upp för att sedan sjuda till den är klar.
- Medan potatisen kokar, så värmer du på mjölk, grädde och smör i en kastrull så du får en varm mosvätska. Du ska inte koka bara värma på.
- När potatisen är klar så pressar du potatisen med en potatispress i en bunke eller den kastrull du kokat potatisen i.
- Gå i med peppar och riven muskotnöt efter smak.
- Därefter går du i med mosvätskan. Ha i lite åt taget och blanda förslagsvis med slickepott. Du avgör hur mycket mosvätska du vill addera.
- Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer muskotnöt.
Grilla korven
- Fyll grillen med kol och tänd på den på valfritt vis. Om din grill har möjlighet att använda deflektorplatta, så använder du den på ena halvan, annars fyller du bara kol på halva delen av grillen. Alltså du vill skapa en varm och ”kall” zon.
- När grillen blivit varm så grillar du på korvarna till önskad grillyta på den varma delen av grillen.
- Lägg korvarna på den ”kalla” sidan av grillen när den är klar för varmhållning om det behövs.
Montera tunnbrödsrulle
- Värm på bröden på ena sidan på den varma sidan av grillen i någon halv minut.
- Lägg sedan bröden på var sin tallrik med den ”grillade” brödsidan uppåt.
- Ha på potatismoset i önskad mängd.
- Därefter har du på sallad och rödlök.
- Sedan placerar du en korv ovanpå.
- Efter det så har du på räkröra, rostad lök, senap och ketchup.
- Forma till rullar och ät.
Öl att servera till tunnbrödsrulle med grillad korv
Har du spanat in min ölblogg? Vill passa på att tipsa om några öl som jag kan tänka mig att servera till. Listar dem i ingen speciell ordning.