×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Potatismos sous vide

Ingredienser

kniv-gaffel-skedPotatismos sous vide

 • 1 kg. mjölig potatis
 • 100 g. smör
 • 2 dl. grädde
 • 1 dl. mjölk
 • Riven muskotnöt efter smak
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak

Potatismos sous vide – När du vill äta ett riktigt gott mos!

Potatismos sous vide - När du vill äta ett riktigt gott mos! Johans mat visar hur du lyckas med det godaste potatismoset.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Det bästa sättet att koka potatis, är att tillaga den sous vide. För dig som eventuellt inte vet vad sous vide är, så använder man sig av en cirkulator. Den värmer upp ett vattenbad och för att hålla en angiven tamperatur. Det man gör är att vakuumförpacka något som man då lägger ner i vattenbadet för att tillagas på en angiven temperatur under en angiven tid. Mat som blir fantastiskt att tillaga på sous vide är exempelvis julskinka, torskrygg och även potatis.

Spana gärna in den sista länkade artikeln, som handlar just om att tillaga potatis sous vide. Men den video som finns i den länkade artikeln, lägger jag även här också. För i videon så förklarar jag hur du ska tillaga potatisen. Grunden är den samma när du sedan ska göra potatismoset. Men du ska för potatismos välja en mjölig potatis. Vill du smaksätta ditt potatismos med exempelvis dill, ja då kan du ha med det i påsen när potatisen tillagas.

Varför blir potatismos sous vide så bra?

Då potatisen inte kokar direkt i vatten, så försvinner inga potatissmaker ut i vattnet. Med sous vide så behålls all potatissmak i potatisen. Det gör att du får ett så mycket godare potatismos.

Så tillagar du potatisen sous vide

 1. Ställ in cirkulatorn på 90 grader. Se till så vattenbehållaren du använder har ett lock.
 2. Börja med att förbereda en påse som du vakuumförslutit i ena änden.
 3. Skala potatisen och dela den på hälften om den är väldigt stor. Håller potatisen en storlek av delikatesspotatis, så kan du låta den behålla sin storlek.
 4. I påsen har du i salt, en klick smör och potatisen. Sen skakar påsen för att fördela saltet och sen fördelar du ut potatisen i påsen. Du kan eventuellt behöva två påsar här. Det ska finnas ett litet mellanrum mellan potatisarna, så du inte vakuumförpackar potatisarna som en stor klump.
 5. Vakuumförpacka potatisen. Säkerställ återigen att det finns ett litet mellanrum mellan potatisarna.
 6. När cirkulatorn värmt upp vattnet till 90 grader, så lägger du i påsen och tillagar potatisen under lock i 1 timma.

Så gör du ditt potatismos

 1. Värm på grädde, mjölk, muskotnöt och smör i en kastrull.
 2. När potatisen tillagats klart klart så avlägsnar du dem från påsen och så pressar du potatisen med potatispress i en kastrull som du gärna värmt på, så den kan hjälpa till att hålla potatismoset varmt.
 3. Häll över den varma mosvätskan i omgångar och blanda med en slickepott till den konsistens som du föredrar. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *