×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Torskrygg sous vide – perfekt resultat varje gång

Torskrygg sous vide - perfekt resultat varje gång. Så går du till väga för att lyckas med fisken på bästa möjliga sätt.

Torskrygg sous vide – perfekt resultat varje gång. Så går du till väga.

Bara för att man exempelvis har en grill, så behöver inte det betyda att allt är ultimat att tillaga på en grill. Jag själv har en vanlig kombinerad spis/ugn som alla andra. Men jag har även en grill, stekhäll, offset smoker och sous vide att laga mat på.

Det jag utforskar är vilken maträtt eller ingrediens som passar bäst att tillaga på respektive. Eftersom alla har sina för- och nackdelar.

Torskrygg är något som många rekommenderar att tillaga på sous vide. Första gången jag gjorde det, så blev jag helt tagen över hur bra resultatet blev. Även om jag kan få till en bra torskrygg i min ugn eller grill, så blev resultatet att tillaga torskrygg sous vide otroligt bra. Dessutom är det superenkelt och det blir bra varje gång.

Så förbereder du torskrygg sous vide.

Du ska alltid salta torskryggen innan du vakuumförpackar den. Du kan salta torskryggen precis innan den vakuumförpackas. Men jag tycker om att låta den få ligga i ett par timmar i saltlag först och rimma sig. Det medför att fisken får en fastare konsistens. Men den blir absolut inte segare på något sätt.

I min saltlag brukar jag ha en liter vatten till 1/2 dl. finsalt. Men beroende på mängden fisk så kan detta behöva justeras. Har du en mindre bit torskrygg, då kan det räcka med 1/2 liter vatten och 1/4 dl salt. Behöver du mer saltlag, då väljer du 2 liter vatten och 1 dl. salt. Säkerställ så saltet upplöses helt i vattnet genom att vispa ordentligt. Jag låter torskryggen få ligga i saltlagen och rimmas i 1-2 max 3 timmar.

När det är dags att tillaga torskryggen sous vide, så tar jag ut den från saltlagen och baddar fisken torr med ett hushållspapper. Sen skär jag upp i portionsbitar innan jag vakuumförpackar torskryggen.

Så tillagar du torskrygg sous vide.

Nu är det dags att tillaga din torskrygg sous vide. Men vilken temperatur och tid som man ska välja är individuellt. Vissa tycker si och andra tycker så. Man får labba sig fram tänker jag och hitta sitt favoritsätt att tillaga torskrygg. Alltså jag kan bara säga hur jag gör just nu och jag har valt en tid och temperatur som många andra verkar rekommendera också. Resultatet blir jättebra i mitt tycke.

Jag tillagar min torskrygg sous vide i 50 minuter på 50 grader. Det är dessutom enkelt att komma ihåg. Men jag har även läst om de som tillagar sin torskrygg på 48 grader i 48 minuter. Sen har jag läst om 53 grader i 45 minuter och 49 grader i bara 25 minuter som andra exempel.

Själv kommer jag att labba mer med tid och grader och uppdaterar denna sidan med nya insikter. Men hittills så har jag varit mycket nöjd med att tillaga min torskrygg sous vide på 50 grader i 50 minuter som redan nämnts. Alltså fisken har blivit glansigt vacker och där den flakat sig jättefint. Här har du recept på torskrygg.

Hur tillagar du din torskrygg sous vide?

Skriv gärna en kommentar och berätta hur du tillagar din torskrygg sous vide. Det kanske var första gången och där du provade min rekommendation? Berätta om dina upplevelser, tankar och reflektioner.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *