Muurikka stekhäll – laga mat utomhus i en stor stekpanna.
Alltså som rubriken säger, så är en stekhäll en stor stekpanna. Vissa är mer portabla än andra. Jag själv har en Muurikka stekhäll som är 120 cm i diameter. Men vilken storlek ska man egentligen välja?
Välj så stor storlek som du kan och har råd med
Ju större stekhäll du har, desto bättre blir det i min mening. Med det sagt så menar jag inte att maten automatiskt blir sämre om man väljer en stekhäll som har stekyta om 48 cm, jämfört med den som jag har och som har en diameter om 120 cm.
Fördelen och nackdel med stor stekhäll
Fördelen med en större stekhäll är att du får mer plats! Men du kan också låta mat som tillagats klart och bara behöver värmehållning finans kvar på stekhällen. På min stekhäll har jag tre stycken ringar, men jag använder vanligtvis bara två.
Om jag exempelvis ska tillaga pannbiffar med stekt lök och gräddsås, så börjar jag med att steka löken. När den är klar så lägger jag den mot ytterkanten som är svalare. Sen steker jag på pannbiffarna och när de är klara så för jag även dessa mot ytterkanten för att bara varmhållas. Sist gör jag gräddsåsen som då tar smak från både den stekta löken och pannbiffarna.
Med en mindre stekhäll så kan man eventuellt behöva ta bort saker man stekt på, eftersom det kanske inte får plats.
Nackdelen med min 120 cm stekhäll är att den inte är speciellt flyttbar om man inte är två personer. Därmed så tar man inte bara med sig den på picknicken.
En annan nackdel är att den behöver göras rent där den står. Det är enklast så. Därmed har jag den ståendes på grusad mark. Om du har den ståendes på trallgolv, så kommer trallen snabbt bli ful av alla matrester och fetter som du tömmer ut när du gör rent stekhällen. Ja om du nu inte har någon som kan hjälpa dig att flytta den när den ska rengöras.
Fördelen med mindre stekhäll
Fördelen med en mindre stekhäll är mobiliteten. Den är enklare att ta med sig i husvagnen eller husbilen. Du kan också flytta den som du vill. En god vän som spenderar mycket tid i sin skog, köpte en mindre stekhäll för att just kunna använda den vid jakt eller andra tillfällen när han vill laga mat i naturen. Ja då är en mindre stekhäll att föredra. Man kan dessutom göra rent den var som helst på ett mycket enklare sätt.
Andra saker att tänka på med stekhäll
Jag föredrar att ha stekhällen under ett tak. Man måste inte det, men då behöver du planera, så du inte tillagar maten en regnig dag. Det är heller inte roligt att tillaga mat en dag där det finns risk för regnskurar och all mat blir blöt på grund av att det just kom en rejäl skur. Nä jag vill slå ett slag för att du har den under ett tak. Så kan du starta stekhällen oberoende väder.
Vid blåsiga dagar så påverkas gaslågans effekt så man får vrida på extra. Ja om stekhällen nu står i ett läge där det blåser mycket. Jag själv kommer bygga ett vindskydd av impregnerat virke som kommer skydda väl mot blåsten. Märker skillnad genom att bara ställa ett bord framför vindens riktning.
Skötselråd – så bränner du in din stekhäll.
Många tillverkare som exempelvis Muurikka menar att man ska bränna in stekhällen. Sen får jag information från medlemmar i en grupp för stekhällar på Facebook att det inte behövs alls. Det räcker att börja tillaga mat, så bränns den in med tiden.
Hur det än är med den saken, så brände jag in min Muurikka stekhäll. Eftersom tillverkaren nämner om detta. Muurikka själva har ett eget fett men det behöver du inte köpa.
Vissa menar på att talg är det bästa sättet att bränna in en stekhäll. Men vanlig matolja fungerar också är min erfarenhet. Sen kan man kombinera det med svålen från fläsk som annat exempel. Men vanlig naturell matolja ska inte förringas. I videon ovan från Muurikka, så viser de hur man går till väga för att bränna in stekhällen.
En bra förstarätt att tillaga är någon maträtt med fläsk, exempelvis fläsk och raggmunk. För både fläsket och raggmunken tillagar du på stekhällen! Sen hjälper ju fläsket till att bränna in din stekhäll.
Skötselråd – så underhåller du din Muurikka stekhäll.
Jag tycker det är viktigt at göra rent Muurikka stekhällen efter att den använts. Jag brukar låta den svalna. Sen tar jag en spackelspade (som jag använder för matlagning endast) och skrapar bort det mesta resterna från stekhällen. Men annan skrapa avsedd för mat funkar också.
Sedan tar jag fram vattenslangen och spolar rent så gott jag kan och tömmer ut vattnen. Du kan behöva spola 1-3 gånger. När jag spolat rent (lite fett kan finnas kvar) så startar jag stekhällen och låter alla ringarna gå varma med alla reglagen i bott. Jag brukar behålla lite vatten i stekhällen. Det vatten som finns kvar dunstar bort från hällen och jag skrapar med spackelspaden.
När vattnet har dunstat så brukar det inte finnas några fetter kvar och då stänger jag av värmen helt. Därefter tar jag fram naturell olja som rapsolja och smörjer in stekhällens yta med papper. Det behöver inte vara ett mycket olja, utan bara så att du smörjer in stekhällens yta. Sen låter jag den kvarvarande värmen få bearbeta in oljan. När stekhällen svalnat helt, så har jag på skyddet. Det är rekommenderat att ha ett skydd för din stekhäll.
Bra tillbehör till stekhällen
Som tidigare nämnts så är spackelspade ett bra tillbehör. Det ska då vara med trähandtag, så att inte värmen smälter plasten om du väljer sådan spackelspade. Sen är det bra att runda av kanterna lite, så spackelspaden enklare följer stekhällens runda form. Annars kommer ytterkanterna att skrapa stekhällen på ett dumt sätt. En redig stekspade är inte heller dumt att införskaffa dig. Så kan du använda båda.
Locket från en klotgrill är också användbart om du ska tillaga något som om det vore en gryta med lock där egenskaperna från en ugn efterfrågas. Gör du smashburgare som exempel, då kommer locket kapsla in värmen och där du då smälter osten fint.
Vilken gasoltub ska jag välja?
Det finns två modeller av gasoltub. En i plast/komposit och en i stålplåt. Det finns säkert fler material, men det är dessa som jag stött på. Så som jag förstått det så köper de flesta den i plast. Jag själv väljer den som är i stålplåt. Det beror på att jag lagar mat året om och gasoltuben i stålplåt lämpar sig bättre att använda vintertid. Jag låter alltid min gasoltub stå utomhus året om. vet du med dig att du kommer laga mat året om och där det lagas mycket mat vintertid, då är flaskan i stålplåt att föredra.