×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Potatis tillagad sous vide

Potatis tillagad sous vide - Nu snackar vi bra potatis! Vill du servera den bästa "kokta" potatisen, då ska du tillaga den sous vide.

Potatis tillagad sous vide – Nu snackar vi bra potatis!

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Jag gillar potatis, men föredrar att förädla den i någon form än att bara koka den. Pratar då om att råsteka eller ugnsrosta potatisen, göra potatismos eller potatisgratäng för att ta exempel. Men det finns ändå maträtter där kokt potatis passar bäst.

Men jag är lite allergisk mot den sönderkokta king edward potatisen som smuler sönder som aldrig förr och där den tappat all form av smak.

Jag brukar förorda att koka potatisen med skalet på. Då bevarar man mer av smaken i potatisen. Sen får de som vill skala potatisen när den kokat klart. Jag själv kan uppskatta att äta skalet, om jag inte kokat potatis som haft ett riktigt jordigt skal. Då skalar även jag. Men det finns ett sätt som jag anser vara det bästa sättet att koka potatis på. Sous vide!

Potatis tillagad sous vide – det bästa sättet att tillaga potatisen

Att tillaga potatisen sous vide är i min mening det bästa sättet att ”koka” potatis. För dig som inte känner till vad sous vide är, så handlar det om att tillaga mat i ett vattenbad med lock. Det man då gör, är att ha en cirkulator som värmer upp en behållare med vatten till en angiven temperatur, för att därefter hålla denna temperaturen. I vattenbadet tillagar man då maten som vakuumförpackats.

Så tillagar du potatisen sous vide

Börja med att förbereda en påse som du vakuumförslutit i ena änden. I påsen har du i salt och potatisen. Sen skakar påsen för att fördela saltet och sen fördelar du ut potatisen i påsen. Men du kan också smaksätta med exempelvis smör och dill om du vil det också.

Det ska finnas ett litet mellanrum mellan potatisarna, så du inte vakuumförpackar potatisarna som en stor klump. Tillagar du många potatis, så fördelar du dem i flera olika påsar om det krävs. Om potatisarna är väldigt stora, så skulle jag dela dem på hälften. Men är de mindre som storleken av delikatesspotatis, då låter jag dem vara som de är. Du kan välja att inte skala potatisen, men då måste du säkerställa att den är helt ren från jord. Jag brukar personligen skala potatisen.

Därefter så vakuumförpackar du potatisen. Säkerställ återigen att det finns ett litet mellanrum mellan potatisarna. Cirkulatorn har du ställt in på 90 grader. Sedan tillagar du potatisen i 1 timma i vattenbadet. Det upplever jag brukar räcka. Om potatisarna trots allt är väldigt stora, ja då kan tillagningstiden ta längre tid tänker jag. Många pratar om 1-2 timmar.

Hur smakar potatis tillagad sous vide?

När du kokar en potatis i vanlig kastrull med saltat vatten, så försvinner en hel del smak av potatisen. Genom att koka potatisen med skalet på, så behåller du mer av potatissmaken upplever jag.

Men när du tillagar potatisen sous vide, så stannar all smak kvar i potatisen. Alltså du får en så mycket godare potatis om du frågar mig. Potatisen blir så bra att jag nästan bara tillagar potatisen sous vide numera. Ja det tar lite längre tid att tillaga potatisen, men jag tycker det är värt det. Glöm inte att spana in videon ovan, där jag jämför kokt potatis mot potatis tillagad sous vide.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *