×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis

  • 800 g. fast potatis
  • 4 st. fläskkarré
  • 200 g. smör (rumstempererat)
  • 2 msk. persilja
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör och matolja till stekning
  • Persilja till garnering

Stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis på stekhäll är lättlagad husmanskost.

Stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis på stekhäll är lättlagad husmanskost. Johans mat visar hur du lyckas.

Inledning

Gillar du husmanskost som är både god och enkel att tillaga? Då ska du tillaga stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis på din stekhäll. Jag har tre ringar på min stekhäll och låter den yttersta ringen vara avstängd. Eftersom jag vill hålla den yttre delen av stekhällen mer sval. jag har stekhällen inställd på medel värme under hela tillagningen, men höjer den något när köttet ska stekas.

Om du inte har en stekhäll, så steker du bara potatisen och köttet i en vanlig stekpanna. De angivna stegen får då anpassas något.

När du ska göra vitlökssmöret, så är det bra om det är rumstempererat. Det blir enklare att arbeta med smöret då. Valfritt är att också gå i med persilja. Det gjorde jag. Du kan med fördel göra smöret långt innan servering. Men ställ då in det i kylskåpet och ta gärna ut smöret en bra stund innan, så det blir mer tempererat. Då smälter smöret mycket trevligare när det landar på det stekta köttet.

Vill du använda något annat kött, så passar även fläskkotlett bra. Eller en bit entrecote.

Gällande potatisen så behöver du inte göra som jag gjorde i receptet. Du kan exempelvis tärna den också. Har du kokt potatis som du behöver bli av med, så kan du steka den såklart. Men personligen tycker jag det blir godast att råsteka potatisen.

Så här gör du stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis

Vitlökssmör

  1. Låt smöret bli rumstempererat i en bunke.
  2. Finhacka vitlöken och ha på lite salt. Vänta en stund och arbeta in saltet med vitlöken med hjälp av kniven. Saltet hjälper till att bilda en pasta av vitlöken.
  3. Gå sedan i med vitlöken i bunken med smöret.
  4. Valfritt: Finhacka persiljan och lägg i bunken med smöret.
  5. Blanda smöret ordentligt med vitlöken och persiljan.

Steka potatis och och fläskkarré

  1. Skala potatisen om du vill. Skiva potatisen med en mandolin i valfri tjocklek.
  2. Skär sedan potatisen i mindre strimlor.
  3. Lägg potatisen i kallt vatten för att låta stärkelsen få släppa lite. Det räcker med 15 minuter men det går bra att låta potatisen stå länge också.
  4. Värm upp stekhällen på medel värme och gå i med olja.
  5. Stek på potatisen under omrörning då och då tills den nästan är klar.
  6. Gå i med en klick smör och stek på en stund till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Lägg potatisen åt sidan mot kanten av stekhällen.
  8. Krydda fläskkarrén med salt och svartpeppar runt om.
  9. Gå i med mer olja och smör i stekhällen.
  10. Stek köttet på båda sidor så de får en fin stekyta och där köttet blir genomstekt.
  11. Placera köttet mot ytterkanten av stekhällen.
  12. För tillbaka potatisen och stek på en kort stund så den tar upp lite av den goda smaken som bildats av köttet.
  13. Stäng av stekhällen och för potatisen mot ytterkanten av stekhällen.

Servera stekt fläskkarré med vitlökssmör och råstekt potatis

Ta fram 4 tallrikar. Lägg en köttbit på vardera tallrikar. Därefter lägger du på den stekta potatisen. Avsluta med att ha på smöret ovan på köttet. Garnera gärna med lite extra persilja och drag gärna även några extra drag med pepparkvarnen.

Serveringsförslag på öl

Då jag även har en ölblogg, så vill jag såklart ge dig förslag på öl att servera till. Jag listar ölen i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *