×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rökt lax med varm potatissallad

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Rökt lax

 • 1 st. hel laxsida
 • Salt efter smak

Varm potatissallad

 • 1 kg. fast potatis
 • 1 dl. kapris
 • 1 tsk. dijonsenap
 • 1/2 dl. olivolja
 • 1/2 st. stor röd lök
 • 1 st. pekfinger lång purjolök
 • 4 msk. citronsaft
 • 4 msk. färsk persilja
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak

Rökt lax med varm potatissallad – Recept på svensk sommarklassiker.

Rökt lax med varm potatissallad - Recept på svensk sommarklassiker. Om du har en offset smoker, så ska du verkligen testa att röka laxen.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Rökt lax med varm potatissallad har för mig blivit en svensk sommarklassiker. Men självklart kan du äta det året om. I detta receptet så röker jag laxen på min offset smoker.

Men om du inte har en offset smoker, så kan du alltid grilla laxen. Jag skulle då se till så grillen ställs in att ha en direkt och indirekt värme. Det innebär att du har grillkolen på halva delen av grillen. Du kan ha kol över hela grillen om du har deflektorplatta på ena halvan. Sen skulle jag lägga laxen med skinnsidan nedåt på den ”kalla” zonen och tillaga den på 120 grader tills den nått önskad innertemperatur.

Alltså jag föredrar att tillaga laxen till 52 grader. Men vissa vill ta ut den på ännu lägre gradantal och andra vill köra den till en högre temperatur. Du väljer själv.

När det kommer till att röka mat på offset smoker, så vill du oftast eftersträva att hålla en viss temperatur. Men den kommer alltid dala upp och ner beroende på hur mycket ved du matar i eldkammaren och hur fort veden brinner upp. Du vill eftersträva en klar genomskinlig färg på röken. Eller en lätt blå eller lätt vit rök. Du vill absolut inte ha en tjockt vit eller grå/svart rök. Åtminstone inte konstant. Lita inte bara på den inbyggda termometern om det finns, utan ha gärna extra termometrar, så du kan mäta värmen på olika ställen i matkammaren. Se gärna min YouTube-video om där jag går igenom en termometer som jag själv använder.

Så här gör du rökt lax på offset smokern

 1. Ta fram laxen någon timma innan den ska tillagas. Krydda med salt, så att saltet får tränga in i laxen.
 2. Tänd på veden i eldkammaren och sikta på att hålla en temperatur om 120 grader i själva matkammaren.
 3. När matkammaren kommit upp till 120 grader, så lägger du in laxen med skinnsidan nedåt. Se gärna till så du har en termometer nära din lax. så att du kan följa matkammarens temperatur där laxen är placerad. Stick även gärna in en termometer i själva laxen, för att mäta temperaturen.
 4. Tillaga laxen tills den nått den innertemperatur som du önskar. Jag personligen föredrar 52 grader. Du kan beräkna en tillagningstid på ca. 30-45 minuter. Håll koll på laxens temperatur med en termometer.
 5. När din rökta lax är klar, så tar du ut den från matkammaren och låter den vila en stund innan du äter laxen. Du kan även servera laxen kall.

Så här gör du varm potatissallad

 1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är klar.
 2. Häll bort vattnet och låt potatisen få vila en stund med kastrull locket av.
 3. Under tiden så grovhackar du kapris.
 4. Skala och finhacka den röda löken.
 5. Skär ett kryss genom stammen på purjolöken. Skölj den under vatten för att avlägsna eventuell jord. Sker sedan purjolöken i mindre strimlor.
 6. Finhacka persiljan.
 7. Ta fram en större skål. Gå sedan i med kapris, lök, purjolök, olivolja, dijonsenap, citronsaft och persilja. Passa även på att salta och peppra. Blanda ordentligt.
 8. Dela potatisarna i mindre ätbara bitar och lägg i skålen med övriga ingredienser. Blanda runt ordentligt.

Servera rökt lax med din varma potatisallad på var sin tallrik, precis som på bilden ovan. Men denna rätt är också perfekt att ha på buffén, tillsammans med en mängd andra maträtter. Då kan detta receptet räcka till fler än 4 portioner, beroende på vad du serverar i övrigt. Både laxen och potatisalladen kan ätas kall. Men det är gott om potatissalladen kan serveras varm eller ljummen.

Förslag på öl att servera servera till rökt lax med potatissallad

Du har väl inte missta min ölblogg? Här har du några förslag på öl som jag tänker kan passa till. Listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *