×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Raggmunk med fläsk

 • 800 g. fast potatis
 • 2 dl. vetemjöl
 • 4 dl. mjölk
 • 1 st. ägg
 • 1 tsk. salt
 • Smör till stekning
 • 800 g. rimmat sidfläsk

Rårörda lingon

 • 4 dl. lingon
 • 6 msk. strösocker

Övrigt

 • Persilja till garnering

Raggmunk med fläsk och rårörda lingon är klassisk svensk husmanskost.

Inledning

I detta receptet utgår jag från att du steker din raggmunk med fläsk på stekhäll. Men du kan självklart tillaga maten i en stekpanna inomhus också såklart. Principen är densamma eftersom en stekhäll är just en stor stekpanna. Steker du inomhus så har du bara på ugnen på varmhållning, så när du steker raggmunkarna så lägger du in de färdiga i ugnen på varmhållning. Detsamma gäller fläsket. När du stekt klart allt så tar du ut från ugnen och serverar på tallrikar.

Som ni ser på den ena bilden, så har jag även på en löksås. Det är inte klassiskt på något vis, men jag fick infallet att även göra en löksås. Det går ju så fort och enkelt på stekhällen. Jag tycker personligen det är jättegott att servera till. Vill du även göra det själv så tar du tillvara på alla smakerna på stekhällen eller stekpannan genom att steka på hackad lök och avsluta med att ha på grädde. Låt sjuda ihop och smaka av med ev. salt och peppar.

Så här gör du raggmunk

 1. Lägg vetemjöl och salt i en bunke och blanda.
 2. Tillsätt ca. 1/4 av mjölken och rör runt så du får en slät men tjock smet. Fortsätt att ha i mjölken i omgångar tills smeten är helt slät utan klumpar.
 3. Tillsätt sedan ägget och blanda runt.
 4. Skala potatisen och riv med ett rivjärn på den grova sidan. Pressa gärna ut lite av potatisvätskan.
 5. Tillsätt potatisen i din bunke med smeten och blanda runt. Låt sedan stå i rumstemperatur i ca. 30 minuter, så den får svälla lite.

Så här gör du rårörda lingon

 1. Lägg lingon och socker i en bunke eller skål. Är lingonen djupfrysta, så går det också bra. Eftersom du måste inte tina dem innan du tillsätter sockret. Det tar bara lite längre tid att få klart dina rårörda lingon.
 2. Rör om lingonen varsamt och låt det ta sin tid. Beräkna att det tar upp till ca. någon timma innan sockret upplösts och ”smält” samman med lingonen. Det kan ta längre tid om de är djupfrysta. Dina rårörda lingon är klarna när du känner smaken av lingon och sötman från sockeret, men du ska inte känna texturen av socker. För då fortsätter du att röra. Det går bra att krossa några lingon så saften från lingonen blandar sig med sockret.

Tillaga raggmunk med fläsk

 1. Sätt igång stekhällen så den blir varm. Du vill ha samma värme som en vanlig stekpanna. Men se till så den yttre delen av stekhällen är mer ljummen för varmhållning.
 2. Tillsätt smör i stekhällen och stek på det rimmade fläsket i mitten av stekhällen.
 3. Stek fläsket så som du föredrar det.
 4. När fläsket stekt klart så för du upp det mot kanten av stekhällen för värmehållning. Om det bildats mycket flott från fläsket, så avlägsnar du en del. Men se ändå till så du sparar till att steka raggmunkarna i.
 5. Addera lite extra smör till stekflottet. Tag ett decilitermått och fyll den till ca. 3/4 och häll ut raggmunkssmeten på mittendelen av stekhällen. Använd en stekspade för att platta till dem något. Fördela ut så många raggmunkar som du får plats med.
 6. Låt raggmunkarna steka på båda sidor tills båda ytorna fått en frasig stekyta och där ytorna blivit gyllenbruna.
 7. När raggmunkarna stekt klart så avlägsnar du dem från stekhällen tillsammans med det stekta fläsket.

Servera raggmunk med fläsk

 1. Lägg 1-2 raggmunkar på varje tallrik.
 2. Därefter lägger du på några skivor med stekt sidfläsk på varje tallrik.
 3. Avsluta med att ha på dina rårörda lingon och garnera med finhackad persilja.

Öl att servera till raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Då jag även har en ölblogg, så vill jag ge exempel på några öl som du kan servera till. Jag listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *