×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pasta med grönkål och svamp i krämig sås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pasta med grönkål och svamp i krämig sås

  • 400 g. pasta
  • 1 st. gul lök
  • 1 st. vitlöksklyftor
  • 60 g. grönkål
  • 50 g. svamp
  • 1 msk. tomatpuré
  • 3 dl. vispgrädde
  • 1 msk. viltfond
  • 1 tsk. dijonsenap
  • 2 msk. citronsaft
  • 1 tsk. torkad timjan
  • 30 g. riven parmesanost
  • 1/2-1 dl. pastavatten
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Smör och olja till stekning

Pasta med grönkål och svamp i krämig sås är lättlagad middag.

Pasta med grönkål och svamp i krämig sås är lättlagad middag.

Inledning

Jag hade kvar grönkål från julens högtid. Av den gjorde jag en pastarätt som ni här får receptet på. Jag valde att använda mig av torkade trattkantareller som jag blötlade i vatten innan jag skar upp. men du väljer den svampen som du har hemma eller har möjlighet att köpa.

Pasta passar bäst till denna rätt tycker jag. Följ anvisningen på förpackningen hur du kokar din pasta av valfri sort. Alltså du kan beräkna 100g. per person. Dvs. 400 g. för detta recept.

Så här gör du pasta med grönkål och svamp i krämig sås

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  2. Skär ner grönkålen i mindre bitar bitar. Jag valde att bara köra på grönkålsbladen, så jag avlägsnade därmed själva stammen.
  3. Hacka svampen i den storlek som du föredrar. Jag valde själv att finhacka svampen, då jag valde torkad svamp som blötlagts.
  4. Lägg smör och i en stekpanna och värm på medelhög värme. När smöret har tystnat så tillsätter du svampen och steker på tills du börjar få en fin stekyta.
  5. Tillsätt sedan grönkålen, löken och vitlöken. Låt steka i några minuter under omrörning. Stek tills löken börjar bli glansig och där grönkålen börjat mjukna lite.
  6. Gör sedan ett hål i mitten av stekpannan och tillsätt tomatpuré. Låt den få steka i någon minut under omrörning. Eftersom du får fram en sötma och kraftigare tomatsmak. Sedan blanda du tomatpurén med övriga ingredienser.
  7. Tillsätt sedan grädde, citronsaft, dijonsenap, viltfond och timjan. Rör om och låt sjuda ihop tills grönkålen har mjuknat lite till. Alltså grönkålen måste inte vara helt mjuk, utan lite textur är inte helt fel enligt mig.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. När din pasta kokat klart, så adderar du pastavattnet till stekpannan. Tillsätt även den rivna parmesanen och rör runt.
  10. Tillsätt sedan pastan och blanda runt

Servera pasta med grönkål och svamp i krämig sås

Lägg upp Pasta med grönkål och svamp i krämig sås på var sin tallrik. Men passa även på att riva över extra parmesanost och dra gärna några extra drag med pepparkvarnen.

Öl att servera till pasta med grönkål och svamp i krämig sås

Då jag även har en ölblogg, så vill jag passa på att ge exempel på några öl som du kan servera till. Jag listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *