×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Laxpudding – recept på husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

  • 800 g. kokta fasta potatisar
  • 300 g. rimmad eller gravad lax
  • 1 st. kruka dill
  • 1 st. stor gul lök
  • 150 g. purjolök
  • 4 st. ägg
  • 3 dl. mjölk
  • 1 dl. vispgrädde
  • 1+1/2 tsk. salt
  • 30 drag med pepparkvarnen (mellangrovt läge)
  • Smör att smörja in ugnsformen med
  • Olja och smör till stekning

Övrigt

  • 200 g. smör
  • Dill till smöret
  • Citronklyftor

Laxpudding – recept på husmanskost att servera en vanlig vardag eller till helgen.

Laxpudding - recept på husmanskost att servera en vanlig vardag eller till helgen. Servera gärna en öl till och jag ger dig tipsen!

Introduktion

Laxpudding är ett trevligt sätt tillaga lax på. Jag tycker man ska välja fast potatis, då det är enklare att skära dem i skivor än mjölig. Så vitt jag förstår det, så är det klassiska att använda sig av rimmad lax. I de butiker jag har i min närhet, så finns det inte att köpa. Men jag tycker gravad lax passar utmärkt också. Välj det som du hittar. Eller så rimmar du laxen själv. Det går också!

Så här gör du Laxpudding

  1. Skala och finhacka den gula löken.
  2. Skär av toppen av purjolöken så du har stammen kvar med sitt rotfäste. Skär stammen som ett kryss för att sedan skölja den under vatten för att få bort ev. jord. Skär därefter purjolöken i mindre strimlor.
  3. Värm på en stekpanna med lite olja och smör på medelhög värme. Stek på löken tills de blivit mjuka och glansiga i färgen. Du vill absolut inte bryna löken.
  4. Skär den skalade och kokta potatisen i ca. 1/2 cm tjocka skivor.
  5. Skär laxen i tunna skivor om 3-4 mm. Du kan med fördel välja redan skivad lax från butiken. Skär sedan laxen i mindre bitar.
  6. Finhacka dillen så mycket som du tycker räcker. För egen del använde jag mig av kanske 10-20 g. dill.
  7. Smörj in ugnsformen med smör.
  8. Varva potatis, lök, lax och dill i lager. Börja och avsluta med potatisen.
  9. Gå i med ägg, mjölk, grädde, salt och svartpeppar i en bunke. Vispa ihop.
  10. Fördela sedan ut blandningen i ugnsformen. Se till så vätskan når upp till det översta lagret av potatisen.
  11. Ställ in laxpuddingen på 200 grader i ca. 50-60 minuter. Du vill få en gyllene yta och där äggblandningen har stannat. Känn med sticka, eftersom tiden kan variera beroende på ugn.
  12. Ta ut din laxpudding och låt den få vila medans du gör nästa steg.
  13. Värm på smör i en kastrull så den smälter på medelhög värme. Ställ åt sidan och gå i med finhackad dill efter eget tycke och blanda.

Skär upp portionsbitar av din laxpudding och lägg på var sin tallrik. Därefter har du på det skirade dillsmöret. Ät!

Öl att servera till stekt laxpudding

Har du spanat in min ölblogg där jag recenserar öl? Vill passa på att tipsa om några öl som jag kan tänka mig att servera till laxpuddingen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *