×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Stekt fläsk med löksås på stekhäll

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Stekt fläsk med löksås

  • 1 kg. rimmat fläsk
  • 5 st. stora gula lökar
  • 5 dl. grädde
  • 2 tsk. soja
  • Salt
  • Svartpeppar

Övriga tillbehör

  • Kokt potatis
  • Finhackad persilja

Stekt fläsk med löksås på stekhäll – klassisk husmanskost när den är som bäst!

Stekt fläsk med löksås på stekhäll - klassisk husmanskost när den är som bäst! Perfekt mat att tillaga på stekhällen.

Inledning

Stekt fläsk med löksås på stekhäll är perfekt mat att tillaga just på stekhällen. Jag brukar förorda det eller fläsk och raggmunk som en av de första rätterna man ska tillaga på sin nyinköpta stekhäll. Självklart kan du tillaga denna maträtt i en vanlig stekpanna och tillvägagångssättet är densamma. Men här beskriver jag hur jag gör på stekhällen.

Jag har en 120cm stekhäll och har 3 gasringar. Jag väljer att bara ha igång den innersta och mellersta och låyer den yttre vara avstängd. Då får jag en svalare ytterkant där maten kan varmhållas. Har du en mindre stekhäll så kanske du behöver lägga upp det på fat mellan de olika stegen.

I receptet står det gul lök. Men har du olika lökar så välj det tänker jag. Alltså det gjorde jag och när jag skrev detta receptet så använde jag mig av gul lök, röd lök, schalottenlök och även vårlök.

Så här gör du stekt fläsk med löksås på stekhäll

  1. Skala löken och dela den på hälften. Skär av rotfästet och skär sedan löken i strimlor.
  2. Värm på stekhällen och tillsätt olja och smör. Gå i med den hackade löken och stek på tills den blivit mjuk och fått lite stekfärg.
  3. Lägg löken åt sidan. Då jag har en 120cm stekhäll så har jag platsen att lägga den stekta löken på ytterkanten av stekhällen.
  4. Gå i med lite mer smör och stek på fläsket på båda sidorna till den stekning som du föredrar. Jag gillar att ha på lite peppar under stekningen. Vissa vill ha knaperstekt och andra vill ha ett litet mjukare fläsk. Det viktiga är att fläsket steks klart och inte är rått.
  5. När fläsket stekt klart så lägger du det på ytterkanten av stekhällen om det finns plats.
  6. Därefter går du tillbaka med den stekta löken. Tillsätt grädde och lite soja och låt sjuda ihop. Smaka av med salt och svartpeppar innan servering.

Servera stekt fläsk med löksås på stekhäll

Lägg kokt potatis, fläsk och löksås på tallrik och garnera med finhackad persilja. Servera gärna en öl till och här ger jag dig serveringsförslag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *