×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pytt Bellman – Recept på gräddstuvad pyttipanna

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pytt Bellman

 • 800 g. fast potatis
 • 500 g. kött (välj det du har hemma)
 • 1 st. gul lök
 • 3 dl. grädde
 • 1 tsk. dijonsenap
 • 1 msk. koncentrerad kalvfond
 • 1/2 tsk. kinesisk soja
 • 1/2 tsk. worcestershiresås
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Tillbehör

 • 4 st. stekta ägg
 • Inlagda rödbetor
 • 2-6 msk. persilja till garnering

Pytt Bellman – Recept på gräddstuvad pyttipanna variant på den klassiska husmanskosten pyttipanna.

Pytt Bellman - variant på den klassiska husmanskosten pyttipanna.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Pytt Bellman, gräddstuvad pyttipanna, doppsko… ja kärt barn har många namn. Detta är en variant på våra klassiska husmanskost rätt pyttipanna. Det är en perfekt lk-rätt, där lk står för länsa kylen. Det betyder att du tar det som finns hemma i ditt kyl och frys helt enkelt.

Vad som skiljer en klassisk pyttipanna mot pytt bellman, är att du även tillsätter grädde. Det blir alltså en mer krämig pyttipanna. Men jag gillar även att smaksätta grädden med lite fond, dijonsenap, soja och worcestershiresås.

Men själva grunden är ju en pyttipanna. Den tycker jag personligen ska bestå av stekt potatis, lök och kött. Till det serverar jag gärna stekt ägg och här föredrar jag att steka äggen sunny side. Det innebär att du bara steker äggen på ena sidan. Krydda gärna ägget med lite salt och peppar. Till min pytt bellman vill jag även servera inlagda rödbetor.

Personligen föredrar jag fast potatis och råsteker den gärna, då den potatisen håller ihop bättre. Men även mjölig potatis kan ju användas. Det är ju en länsa kylen rätt vi pratar om. Självklart går det också bra att även använda kokt potatis om du har det.

I detta receptet utgår jag från att råsteka fast potatis. Värt att notera är att stektiden på potatisen kommer variera beroende på den potatis du väljer. Därav det stora tidsspannet som angetts nedan. Har du redan kokt potatis, så kommer tillagningstiden bli betydligt kortare, då du bara vill få stekyta på potatisen. Den redan kokta potatisen behöver du heller inte lägga i kallt vatten.

Vad gäller köttet, så tar du det som du har hemma och blanda gärna lite olika kött om du har det. Själv hade jag rester av julskinka och kalkon. I frysen hade jag även en bit falukorv som fick hänga med i stekpannan. Det var vad jag hade hemma.

Så här gör du pytt bellman

 1. Skala den råa potatisen och skär i cm-tjocka tärningar. Lägg sedan potatisen i en bunke med kallt vatten i ca. 10 minuter, så den får släppa lite av stärkelsen.
 2. Skär köttet i samma storlek.
 3. Finhacka den gula löken.
 4. Lägg smör och olja i en stekpanna och värm på. Lägg sedan i potatisen, för att sedan krydda med salt och peppar.
 5. Låt potatisen få steka under omrörning då och då i 20-45 minuter på medelhög värme. Beroende på potatissort så kommer tiden variera här. Därav det stora tidsspannet. Du vill få en fin stekyta men där potatisen blivit mjuk.
 6. I en annan stekpanna så har du i olja och smör. När pannan blivit varm och smöret smält, så tillsätter du löken och köttet. Stek tills löken blivit lite brynt och köttet fått stekyta.
 7. Blanda grädde, kalvfond, dijonsenap, worcestershiresås och soja i en bunke.
 8. När potatisen stekt klart så tillsätter du det stekta köttet och löken med potatisen och blandar. Därefter tillsätter du gräddblandningen och blandar ihop.
 9. Tillaga tills din pytt bellman blivit varm igen och där gräddblandningen fått tjockna till sig och blivit krämig. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera pytt bellman

Servera pytt bellman tillsammans med stekt ägg och inlagda rödbetor. Garnera gärna med hackad persilja som du toppar med.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *