×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-8 portioner

Köttbullar

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 dl. grädde
  • 1 msk. soja
  • 3 msk. oxfond
  • 1 dl. panko ströbröd
  • 1 st. ägg
  • 2 tsk. dijon
  • 25 drag med svartpepparkvarnen
  • 1+1/2 tsk salt
  • Smör till stekning

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl. grädde
  • 2 dl. mjölk
  • 200 g. smör
  • Muskotnöt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak

Gräddsås

  • 4 dl. grädde
  • 1 msk. oxfond

Tillbehör

Köttbullar med potatismos och gräddsås är klassisk husmanskost. En av mina favoriter.

Köttbullar med potatismos och gräddsås är klassisk husmanskost. En av mina favoriter.

Så här gör du köttbullar – klassiskt recept som alla lyckas med

  1. Skala och finhacka den gula löken och vitlöken.
  2. Lägg hälften av den råa gula löken i en bunke. Resterande lök och vitlök lägger du i stekpanna och steker med smör tills löken fått svettas av och fått en glansig yta. Eftersom rå och stekt lök har olika smaker, så vill jag addera båda smakerna i köttbullarna.
  3. Lägg den stekta löken och vitlöken i bunken med den råa löken.
  4. Tillsätt sedan grädde, oxfond, soja, panko ströbröd, ägg, dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda ordentligt och låt stå i ca. 20 minuter så smeten får sätta sig.
  5. Tillsätt sedan nötfärsen och blanda ordentligt. I början kan du använda dig av en slev, för att sedan enklast använda dina rena händer. Låt smeten sedan få stå i kylskåp i ca. 20 minuter.
  6. Forma dina köttbullar i ca. 2cm tjocklek för hand, det tycker jag är en lagom storlek. Fukta gärna dina händer med vatten, eftersom det då går enklare att forma dem. Jag fick 36 köttbullar på denna köttbullesmet.
  7. Värm en stekpanna på medelhög värme och lägg i smör och olja. När smöret tystnad så steker du dina köttbullar tills de får en fin stekyta och är tillagade helt igenom.

Gräddsås

  1. I stekpannan där du stekt dina köttbullar, så adderar du grädde och oxfond. Du ska alltså INTE rengöra stekpannan du stekt fina köttbullar i, eftersom det finns mycket goda smaker som du vill ta tillvara på.
  2. Låt sjuda ihop på medel värme i några minuter. Rör runt och skrapa bort det som fastnat i samband med stekningen med hjälp av en stekspade. Du kommer härmed få en mycket god och smakrik sås.
  3. Du behöver garanterat inte smaka av med salt och svartpeppar, eftersom det redan är så mycket kraftfulla smaker från de stekta köttbullarna. Men smaka gärna av ändå, eftersom det är ju du som sätter standarden på din gräddsås.

Potatismos

  1. Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten.
  2. Koka upp potatisen och låt sjuda i ca. 35-40 minuter, eller tills potatisen är klar. Det ska gå lätt att föra igenom en sticka utan motstånd.
  3. Värm på mjölk, grädde och smör i en kastrull. Det ska absolut inte koka upp, utan låt smöret och grädden och mjölken värmas till det är så varmt att smöret smält. Se till att detta är klart när potatisen är färdigkokt.
  4. När potatisen är färdigkokt så häller du av vattnet och lägger potatisen i en bunke. Ta fram potatispressen och pressa potatisen i kastrullen som du kokat potatisen i. Addera svartpeppar och riven muskotnöt.
  5. Häll över smör, grädde och mjölkblandningen på den pressade potatisen i omgångar. Bearbeta moset med en slickepott tills du får en konsistens på potatismoset som du föredrar.
  6. Smaka av potatismoset med salt och eventuellt mer svartpeppar och riven muskotnöt.

Servera köttbullar med potatismos och gräddsås

Fördela potatismoset på tallrikar och lägg därefter på köttbullarna. Sleva sedan över den goda gräddsåsen. Servera köttbullar med potatismos och gräddsås tillsammans med lingon och inlagd gurka. Jag tycker även det är trevligt att garnera med färsk finhackad persilja, eftersom persiljan adderar ytterligare en dimension av smaker. Självklart kan du även göra karamelliserad lök att servera till och som också är ett klassiskt tillbehör. Detta recept kommer även räcka till de som vill äta lite mer än en portion. Det gjorde åtminstone jag, eftersom detta är en av mina favoriträtter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *