×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rårörda lingon – enkelt recept på lingonsylt

Ingredienser

kniv-gaffel-skedRårörda lingon

  • 2 dl. lingon
  • 3 msk. strösocker

Rårörda lingon – enkelt recept på lingonsylt. Allt som behövs är lingon och socker.

Rårörda lingon - enkelt recept på lingonsylt. Allt som behövs är lingon och socker.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

När det är säsong för lingon så går det att köpa färskt i välsorterade affärer. Du kan också hitta det i frysdisken året om. Men det bästa är såklart att ta en skön höstpromenad i skogen och plocka dem. Glöm inte att även hålla utkick efter blåbär och svamp, för de växer också vid denna årstid. Lingon du plockar själv kan du med fördel frysa ner, så du alltid har lingon till hands.

Rårörda lingon kan du exempelvis servera till klassikern köttbullar, gräddsås och potatismos. Eller till renskavsgryta som exempel. Men det passar även fint till vaniljglass som en god dessert.

Behöver du göra en större sats, så dubblerar du bara mängden av lingon och socker.

Så här gör du rårörda lingon

  1. Lägg lingon och socker i en rengjord bunke. Är lingen djufrysta, så går det bra också och du måste inte tina dem innan du tillsätter sockret.
  2. Rör om lingonen varsamt och låt det ta sin tid. Beräkna att det tar upp till ca. någon timma innan sockret upplösts och ”smält” samman med lingonen. Dina rårörda lingon är klarna när du känner smaken av både lingon och socker, men du ska inte känna texturen av socker. För då fortsätter du att röra. Det går bra att krossa några lingon så saften från lingonen blandar sig med sockret.
  3. Lägg upp dina rårörda lingon i en skål. Servera direkt eller förvara i kylskåp tills den ska användas.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *