×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Renskavsgryta med lingon och potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Renskavsgryta

  • 500 g. renskav
  • 1 st. stor gul lök
  • 3 st. torkade enbär
  • 2 dl. grädde
  • 2 dl. crème fraiche
  • 1 msk. messmör
  • 1 tsk. kinesisk soja
  • 200 g. svamp
  • 2-4 msk. finhackad persilja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Matolja och smör till stekning

Rårörda lingon

  • 2 dl. lingon
  • 3 msk. socker

Övrigt

  • Potatis till 4 portioner

Renskavsgryta med lingon och potatis är lättlagad och smakfull middag.

Renskavsgryta med lingon och potatis är lättlagad och smakfull middag.

Inledning

Renskav kan du köpa i många affärer. Mig veterligen säljs det vanligtvis i förpackningar om ca. 240 g. Så jag köpte två förpackningar helt enkelt. Renköttet kommer i mitt fall från Polarica Vilt om någon undrar (inte sponsrad). Till min renskavsgryta valde jag kokt potatis, men det passar också bra med pressad potatis. Men potatismos eller ris kan också passa.

Alltså vilken svamp du ska välja till din renskavsgryta är upp till dig. Har du kantareller, så väljer du förslagsvis det. Men champinjoner kan funka också om det är den enda svamp du har att tillgå. Själv valde jag torkad svart trumpetsvamp samt torkad karljohan som jag först blötlade i en timma. Du måste blötlägga svampen om den är torkad. Den blötlagda svampen motsvarade ca. 200 g. som det står i ingrediensförteckningen. Blötlägga svampen kan du göra samtidigt som du fixar med dina rårörda lingon.

Vill du strunta i att göra egna rårörda lingon till din renskavsgryta, så köper du färdig lingonsylt. Det går också bra vill jag lova. Men har du inte provat att göra rårörda lingon, så kanske det är läge att göra det nu?

Så här gör du renskav med lingon och potatis

Börja med att göra dina rårördla lingon. Använder du torkad svamp, så blötlägger du svampen i samma veva.

Rårörda lingon

  1. Lägg lingonen i en skål tillsammans med socker och blanda försiktigt.
  2. Låt lingonen få tina och rör om försiktigt lite då och då. Det tar ca. 30 minuter för lingonen att tina upp. Därefter låter du lingonen få gotta sig med socker i ytterligare ca. 30 minuter. Rör om då och då. Du vill att sockret ska lösas upp med lingonen.

Renskavsgryta

  1. Tina blocken av renköttet tills det är halvfruset. Det är då enklare att skära i rensköttet.
  2. Dela renköttet på mitten av den långa sidan av köttblocket. Skär sedan renköttet på motsatt sida i strimlor om ca. 1 cm i tjocklek.
  3. Skala löken och skär den i tunna strimlor.
  4. Skär svampen i mindre bitar efter eget tycke.
  5. Värm på en stekpanna med olja och smör och stek svampen på medelhög värme. Jag gillar personligen att steka svampen ganska så hårt så den nästan blir knaperstekt. För över till en skål när du stekt klart svampen.
  6. Addera ytterligare olja och smör i samma stekpanna och stek löken och renköttet tills köttet är genomstekt och löken mjuknat.
  7. Tillsätt sedan krossade enbär, soja, grädde, crème fraiche och messmör. Tillsätt salt och svartpeppar. Låt sjuda ihop i 6-10 minuter.
  8. Tillsätt den stekta svampen och blanda runt. Spara gärna lite stekta svampar för garnering.
  9. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera renskavsgryta med lingon och potatis

Lägg din nykokta potatis på tallrikar och fördela ut renskavsgrytan. Finhacka persilja som du strör över och lägg på dina rårörda lingon. Garnera gärna även med stekt svamp om du sparade detta. Hur du kokar potatisen läser du på förpackningen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *