×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Järpar på nötfärs med gräddsås och stekt lök

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Järpar på nötfärs

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. gul lök
  • 1 dl. grädde
  • 3 msk. kalvfond
  • 1/2 dl. panko ströbröd
  • 1 st. ägg
  • 1 tsk. dijonsenap
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Smör och matolja till stekning

Stekt lök

  • 3 st. stora gula lökar
  • 1 tsk. kinesisk soja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning

Gräddsås

  • 4 dl. grädde
  • 1 msk. kalvfond
  • 1 msk. svartvinbärsgele
  • 1 msk. smör
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Tillbehör

  • Kokt potatis till 4 portioner
  • Kokt morot till 4 portioner
  • Svartvinbärsgele
  • Persilja att toppa med

Järpar på nötfärs med gräddsås och stekt lök är välsmakande husmanskost.

Introduktion

Järpar tillhör den svenska husmanskosten. I min mening är det en köttbulle eller pannbiff som formats som just en järpe. Alltså den smet du brukar göra till dina köttbullar, kan också bli grunden till järpar. Hur stora du väljer att göra dina järpar är upp till dig.

Är du osäker på smaksättningen, så kan du alltid forma en liten köttbulle som du steker på för att smaka. Ja om du nu inte vill provsmaka den råa smeten.

Jag gillar personligen att servera med en gräddsås, stekt lök, svartvinbärsgele, kokt potatis och kokta morötter. Men vill du byta ut svartvinbärsgelen mot lingonsylt så går det också. Likaså kan du addera inlagd gurka om du gillar det. Alltså jag tänker man gör som man vill. Men här har du förslag på hur man kan göra järpar på nötfärs och servera dem.

Så här gör du järpar på nötfärs med gräddsås och stekt lök.

Stekt lök

  1. Skala löken, dela den på hälften och skär av roten. Skär sedan löken i mindre strimlor.
  2. Värm på en stekpanna med smör och stek löken på medelhög värme under omrörning då och då.
  3. Tillsätt efter ett tag kinesisk soja och stek på tills löken blivit mjuk och fått en stekyta. Du väljer själv hur länge du vill steka löken. Smaka av med salt och svartpeppar.

Järpar på nötfärs

  1. Finhacka den gula löken. Stek löken i olja och smör tills den blivit glansig. Låt den sedan få svalna.
  2. Lägg den stekta löken i en bunke tillsammans med grädde, ströbröd, dijonsenap, soja och ägg. Blanda runt.
  3. Salta och peppra och blanda igen. Du vill att grunden ska smaka lite för salt och för pepprigt. Eftersom salt- och pepparsmaken jämnas ut när du väl går i med nötfärsen. Låt svälla i 15 minuter.
  4. Tillsätt persilja och blanda runt.
  5. Gå sedan i med nötfärsen och blanda till en fin smet.
  6. Forma smeten till mindre järpar. Du väljer själv storlek.
  7. Värm på en stekpanna med olja och smör. Stek järparna på medelhög värme runt om tills de fått fin färg och är genomstekta. Avlägsna från pannan.

Gräddsås

  1. I stekpannan där du stekt dina järpar, så adderar du smör, grädde, svartvinbärsgele och kalvfond. Eftersom det finns mycket smak i stekpannan, så vill du bevara denna smaken i gräddsåsen.
  2. Låt sjuda ihop på medel värme i några minuter. Rör runt då och då.
  3. Smaka av med ev. salt och svartpeppar. Men det är troligt att du inte behöver tillsätta något.

Servera järpar på nötfärs med gräddsås och stekt lök tillsammans med kokt potatis, morot och svartvinbärsgele

Ha på gräddsåsen på botten av tallrikarna. Lägg sedan på potatisar och morötter för att därefter lägga på järpar. Därefter fördelar du ut löken, lägger på en klick med svartvinbärsgele och garnerar med färsk persilja. Avsluta gärna med några extra drag med pepparkvarnen.

Tillaga järpar på nötfärs med gräddsås och stekt lök på stekhäll

Järpar på nötfärs, lök och gräddsås stekta på Muurikka stekhäll.

I receptet utgår jag från att du tillagar i stekpanna inomhus vid spisen. Jag själv tillagade maten på min Muurikka stekhäll. Principen är den samma men fördelen med en stekhäll, är att du gör allt på en och samma yta om du har en större stekhäll. Jag har själv en 120 cm stekhäll från Muurikka.

Jag hade bara igång den inre och mellersta ringen. Den yttre lät jag vara, då jag ville ha en svala ytterdel av stekhällen.

Jag började med att steka löken i mitten av stekhällen för att sedan lägga den åt stekhällens kant som då är sval. Därefter stekte jag på järparna och förde åt stekhällens ytterkant när de var klara. Sedan fixade jag till såsen. Som sista steg la jag tillbaka järparna i såsen och toppade med persilja. Potatisen och morötterna kokade jag på spisen separat.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *