×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Isterbandspytt – Recept på pytt i panna med isterband

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Isterbandspytt

 • 800 g. fast potatis
 • 600 g. isterband
 • 1 st. gul lök
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Senapskräm

 • 1+½ dl. grädde
 • 1 tsk. colmans senapspulver
 • 2 tsk. dijonsenap
 • 1 tsk. grovkornig senap
 • 1 tsk. sötstark senap
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak

Övriga tillbehör

 • 4 st. ägg
 • Rödbetor
 • Finhackad persilja till garnering

Isterbandspytt – Recept på pytt i panna med isterband. Perfekt mat att tillaga på stekhäll.

Inledning

I detta recept på Isterbandspytt går jag igenom hur du tillagar denna pytt i panna med isterband på stekhäll. Men du kan självklart tillaga det inomhus på din spis. Stegen och förfarandet är den samma. Skillnaden är att du kan eventuellt behöva två stekpannor eller en skål att föra över potatisen när du steker löken och isterbanden. Men med två stekpannor kan du tillaga potatis och isterbandet separat och där ena stekpannan också kan användas för att steka äggen. Du gör som du vill! Men oavsett är detta en perfekt rätt att tillaga på en stor stekhäll om du har det.

På min stekhäll har jag tre värmeringar och vanligtvis brukar jag bara ha igång den inre och mellersta. Orsaken är att jag vanligtvis vill ha ytterkanterna av stekhällen mer sval, så jag kan värmehålla mat som inte behöver stekas mer. Men du justerar din stekhäll på ett sätt så dina ytterkanter är mer svala, men där du också har en stekyta i mitten av stekhällen.

Se till så du inte har för hög värme på din stekhäll eller stekpanna. Risken är att du får en alldeles för tidig färg på potatisen, men där den fortfarande är rå inuti. Du vill få till din fina stekyta på potatisen under tiden som den tillagas och blir mjuk.

Så här gör du senapskräm

 1. Vispa grädden i en bunke tills den blivit något tjockare än lättvispad.
 2. Tillsätt sedan alla senapssorterna, tillsammans med salt och svartpeppar och blanda runt.
 3. Smaka av med eventuellt mer salt, svartpeppar eller någon av senapssorterna.

Så här gör du isterbandspytt

 1. Skala den råa potatisen och skär i 1×1 cm-tjocka tärningar. Lägg sedan potatisen i en bunke med kallt vatten i ca. 10 minuter, så den får släppa lite av stärkelsen. Torka sedan av potatisarna, genom att lägga dem på papper eller kökshandduk.
 2. Avlägsna skinnet från isterbanden och skär i cm-tjocka skivor. Skär sedan skivorna i mindre bitar.
 3. Skala och finhacka den gula löken.
 4. Värm på stekhällen så den håller en medelhög värme. Tillsätt olja och lägg sedan i potatisen, för att sedan krydda med salt och peppar.
 5. Låt potatisen få steka under omrörning då och då i ca. 15-30 minuter. Beroende på potatissort så kommer tiden variera här. Därav tidsspannet. Du vill få en fin stekyta men där potatisen blivit mjuk.
 6. När potatisen börjar bli klar, så tillsätter du en klick smör och steker på en stund till.
 7. När potatisen väl stekt klart, så smakar du av med salt och svartpeppar. Sedan för du upp potatisen på kanten av stekhällen, där det är svalare.
 8. Ha i olja och smör och stek på löken under omrörning tills den börjar bli glansig.
 9. Tillsätt sedan isterbandet och stek på under omrörning. Stek tills isterbandet blivit mer av en färs och där det blivit en liten stekyta. Smaka av med ev. salt och svartpeppar.
 10. För sedan tillbaka potatisen och blanda ordentligt. Lägg sedan allt på kanten av stekhällen där det är svalare.
 11. Tillsätt lite mer smör i mitten av stekhällen och kläck äggen och låt steka på ena sidan. Salta och peppra ovansidan. Vänd äggen när det stekt klart på undersidan, ifall du inte vill servera äggen sunny side up. Annars steker du bara på ena sidan.
 12. Stäng av stekhällen när äggen stekt klart.

Servera isterbandspytt – Recept på pytt i panna med isterband

Fördela din pytt i panna på 4 tallrikar. Lägg det stekta ägget ovanpå. Sedan lägger du en klick med senakskrämen samt lägg på några skivor med rödbetor. Avsluta med att garnera med persilja och eventuellt några drag med pepparkvarnen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *