×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Biff Strindberg

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Biff Strindberg

 • 1 kg. fast potatis
 • 600 g. ryggbiff
 • 1 st. stor gul lök
 • 2 msk. dijonsenap
 • 2 msk. skånsk senap
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Kalvsky

 • 1/4 dl. koncentrerad kalvfond
 • 3 dl. vatten
 • Majsstärkelse till redning
 • Salt efter smak
 • Peppar efter smak
 • 1 msk. smör

Övriga tillbehör

 • Persilja till garnering

Biff Strindberg – klassiskt recept på husmanskost

Biff Strindberg - klassiskt recept på husmanskost. En maträtt som du inte ofta ser på restaurangerna. Men du kan tillaga den själv!

Inledning

När åt du senast Biff Strindberg? Alltså detta är en husmansklassiker som åtminstone jag inte ser allt för ofta på restaurangerna. Men du kan göra den själv hemma! Härmed visar jag hur du tillagar Biff Strindberg på stekhäll.

Om du inte har tillgång till en stekhäll, så går det såklart bra att steka i vanlig stekpanna också. Kom ihåg att en stekhäll är just en stor stekpanna. Du kan behöva två stora stekpannor om du inte har stekhäll.

Den råstekta potatisen kan du inledningsvis steka i två stekpannor. När den börjar blir klar, så kan du flytta över potatisen från en av pannorna till den andra. Så du kan använda en av stekpannorna att steka på köttet och efter det göra den goda skysåsen i samma stekpanna.

Så här gör du Biff Strindberg

 1. Skala den råa potatisen och skär i 1×1 cm-tjocka tärningar. Lägg sedan potatisen i en bunke med vatten i ca. 10 minuter, så den får släppa av stärkelsen. Torka sedan av potatisarna, genom att lägga dem på papper eller kökshandduk.
 2. Skala och finhacka den gula löken.
 3. Lägg löken i en bunke tillsammans med de båda senapssorterna. Blanda ihop.
 4. Gå i med olja på stekhällen när den blivit varm och redo. Därefter går du i med potatisen, för att sedan krydda med salt och peppar.
 5. Låt potatisen få steka under omrörning då och då i 20-45 minuter på medelhög värme. Beroende på potatissort så kommer tiden variera här. Därav det stora tidsspannet. Du vill få en fin stekyta men där potatisen blivit mjuk.
 6. När potatisen nästan stekt klart, så adderar du en klick smör och steker ihop med potatisen. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
 7. För potatisen mot ytterkanten av stekhällen för att vila när den stekt klart.
 8. Salta och peppra din ryggbiff på ena sidan och ha på ett lager av lök- och senapsblandningen på vardera ryggbiff.
 9. Gå i med mer smör och olja i stekhällen om det behövs och stek ryggbiffarna med lök- och senapsblandningen mot stekhällen.
 10. Salta och peppra sidan som är från stekhällen.
 11. Stek på i ett par minuter innan du försiktigt vänder på ryggbiffarna. Stek på i ytterligare ett par minuter. Beroende på vilken stekgrad du eftersträvar så får du anpassa tiden efter det. Mät med termometer om du är osäker!
 12. När ryggbiffen stekt klart så för den mot stekhällens svala ytterkant.
 13. För bort eventuella brända rester av lök- och senapsblandningen.
 14. Gå sedan i med kalvfond och vatten. Rör ihop och red av med majsstärkelse till en konsistens som du föredrar på skyn.
 15. Låt skyn få sjuda ihop och smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.
 16. Avsluta med att gå i med en klick smör som du arbetar in för att addera extra trevlig smak till kalvskyn.

Servera Biff Strindberg

Hur du lägger upp din Biff Strindberg på tallriken är helt upp till dig. Jag väljer att första lägga såsen som en liten ”sjö” på tallriken. Därefter lägger jag på en ryggbiff på ena sidan av tallriken. Därefter har jag på den stekta potatisen på motsatt sida. Det är gott att toppa med finhackad persilja.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *