×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Biff Rydberg – klassiskt recept på en lyxigare pyttipanna.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Biff Rydberg

 • 1 kg. fast potatis
 • 600 g. oxfilé
 • 5 st. gul lök
 • 1 tsk. kinesisk soja
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Senapskräm

 • 1+½ dl. grädde
 • 1 tsk. colmans senapspulver
 • 2 tsk. dijonsenap
 • 1 tsk. grovkornig senap
 • 1 tsk. sötstark senap

Övriga tillbehör

 • 4 st. äggulor
 • Finhackad persilja till garnering
 • Riven pepparrot (valfritt)

Biff Rydberg – klassiskt recept på en lyxigare pyttipanna. Servera med senapskräm, äggula, persilja och eventuellt riven pepparrot.

Biff Rydberg - klassiskt recept på en lyxigare pyttipanna. Servera med senapskräm, äggula, persilja och eventuellt riven pepparrot.

Inledning

Kan man verkligen kalla Biff Rydberg för en lyxigare variant på pyttipanna? Det kanske man inte kan göra vad vet jag, men jag gör det oavsett. Det klassiska är att använda oxfilé som kött. Oxfilén serveras då tillsammans med stekt potatis, stekt lök, en äggula och senapskräm. Men vissa serverar bara med dijonsenap av vad jag förstår det. Det är heller inte självklart att man får riven pepparrot till Biff Rydberg på restaurang, men det är också något som uppskattas av många att servera till. Ja i slutändan gör man ju sin Biff Rydberg på sitt vis.

Jag vill också bara nämna att jag kan tycka det är trevligt att servera Biff Rydberg med ett annat kött än oxfilé. En fin bit entrecôte eller ryggbiff som exempel. Sen kanske man inte kan kalla det för Biff Rydberg längre, men jag kan bara tycka att det också blir gott.

Det är en fördel om du försöker hålla samma stolek på köttet respektive potatisen, för då får de samma tillagningstid. Om du har olika storlekar på bitarna av exempelvis oxfilén, så kommer köttet få olika tillagningstid. Jag gilla personligen att låta potatisen vara av mindre storlek än köttet. Kött behöver du skära lite tjockare, annars ökar risken att de blir genomstekta, om det nu inte är så du vill servera oxfilén.

Avslutningsvis tycker jag personligen att man ska välja en fast potatis och att man steker den rå. Jag tycker det blir godare än att välja en färdigkokt potatis att steka.

Så här gör du din senapskräm

 1. Vispa grädden i en bunke tills den blivit något tjockare än lättvispad.
 2. Tillsätt sedan alla senapssorterna, tillsammans med salt och svartpeppar och blanda runt.
 3. Smaka av med eventuellt mer salt, svartpeppar eller någon av senapssorterna.

Så här gör du Biff Rydberg

 1. Skala den råa potatisen och skär i 1×1 cm-tjocka tärningar. Lägg sedan potatisen i en bunke med kallt vatten i ca. 10 minuter, så den får släppa lite av stärkelsen. Torka sedan av potatisarna, genom att lägga dem på papper eller kökshandduk.
 2. Skär oxfilén i bitar om 2×2 cm bitar.
 3. Skala och finhacka de gula lökarna.
 4. Lägg smör och olja i en stekpanna och värm på. Lägg sedan i potatisen, för att sedan krydda med salt och peppar.
 5. Låt potatisen få steka under omrörning då och då i 20-45 minuter på medelhög värme. Beroende på potatissort så kommer tiden variera här. Därav det stora tidsspannet. Du vill få en fin stekyta men där potatisen blivit mjuk.
 6. I en annan stekpanna så har du i olja och smör. När pannan blivit varm och smöret smält på medelhög värme, så tillsätter du löken. Låt den få steka tills den börjar bli glansig och lite mjuk. Kryddar sedan med salt, svartpeppar och kinesisk soja. Låt sedan löken få steka tills den fått en brynt yta, blivit mjuk och fått en söt fin smak. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Ställ löken från värmen när den stekt klart.
 7. När potatisen stekt klart så värmer du på en stekpanna med lite olja och smör på hög värme.
 8. Salta och peppra din oxfilé.
 9. När smöret smält och pannan tystnad så tillsätter du oxfilén. Stek oxfilébitarna runt om om så alla sidor får en trevlig stekyta. Du vill ha pannan på hög värme så du snabbt får fin färg, utan att köttet blir genomstekt. Alltså jag vill gärna ha en rosa kärna på min oxfilé. Men du avgör såklart själv vilken kärna på köttet som du vill ha.

Servera Biff Rydberg

Hur du lägger upp din Biff Rydberg på tallriken är helt upp till dig. Men det klassiska är att lägga potatisen, oxfilén och löken var för sig. Du kan exempelvis lägga upp som på bilden ovan. Avsluta med att lägga på en äggula på vardera tallrik samt en klick av senapskrämen. Att garnera med hackad persilja är inte helt fel heller tycker jag. Det ser fint ut och bidrar också med god smak. Det är inte alla som vill servera riven pepparrot till. Men gillar du det, så river du såklart en hög och och som du placerar någonstans på vardera tallrikar.

Tillaga Biff Rydberg på stekhäll

I denna videon visar jag hur du tillagar Biff Rydberg på stekhäll.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *