×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pyttipanna – klassiskt recept på husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Klassisk pyttipanna

 • 800 g. fast potatis
 • 500 g. kött (välj det du har hemma)
 • 1 st. gul lök
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olja och smör till stekning

Tillbehör

 • 4 st. stekta ägg
 • Inlagda rödbetor
 • 2-6 msk. persilja till garnering

Pyttipanna – klassiskt recept på husmanskost. Välj de ingredienser du har hemma i din kyl och frys.

Pyttipanna - klassiskt recept på husmanskost. Välj de ingredienser du har hemma i din kyl och frys.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Pyttipanna är en av våra klassiska husmanskost rätter. Det är en perfekt lk-rätt, där lk står för länsa kylen. Det betyder att du tar det som finns hemma i ditt kyl och frys helt enkelt.

Alltså det finns säkert ett originalrecept på pyttipanna. Men personligen tycker jag den ska bestå av stekt potatis, lök och kött. Till det serverar jag stekt ägg och här föredrar jag att steka äggen sunny side. Det innebär att du bara steker äggen på ena sidan, så du får en lös äggula. Men vill du steka på båda sidorna så gör du självklart det. Krydda gärna ägget med lite salt och peppar. Jag vill även servera inlagda rödbetor till. Att även garnera med hackad persilja tycker jag är trevligt.

Jag föredrar fast potatis och råsteker den gärna i min pyttipanna, då den potatisen håller ihop bättre. Men även mjölig potatis kan ju användas. Det är ju en länsa kylen rätt vi pratar om. Självklart går det också bra att även använda kokt potatis om du har det.

I detta receptet utgår jag från att råsteka fast potatis. Värt att notera är att stektiden på potatisen kommer variera beroende på den potatis du väljer. Därav det stora tidsspannet som angetts nedan. Har du redan kokt potatis, så kommer tillagningstiden bli betydligt kortare, då du bara vill få stekyta på potatisen. Den kokta potatisen behöv er du heller inte lägga i kallt vatten.

Vad gäller köttet, så tar du det som du har hemma och blanda gärna lite olika kött om du har det. Själv hade jag rester av julskinka och kalkon. I frysen hade jag även en bit falukorv som fick hänga med i stekpannan. Det var vad jag hade hemma.

Jag vill nog hävda att pyttipanna inte behöver något recept, men här har du nu ändå ett och du kan ju se detta receptet som en slags vägledning.

Så här gör du pyttipanna

 1. Skala den råa potatisen och skär i cm-tjocka tärningar. Lägg sedan potatisen i en bunke med kallt vatten i ca. 10 minuter, så den får släppa lite av stärkelsen.
 2. Skär köttet i samma storlek.
 3. Finhacka den gula löken.
 4. Lägg smör och olja i en stekpanna och värm på. Lägg sedan i potatisen, för att sedan krydda med salt och peppar.
 5. Låt potatisen få steka under omrörning då och då i 20-45 minuter på medelhög värme. Beroende på potatissort så kommer tiden variera här. Därav det stora tidsspannet. Du vill få en fin stekyta men där potatisen blivit mjuk.
 6. I en annan stekpanna så har du i olja och smör. När pannan blivit varm och smöret smält, så tillsätter du löken och köttet. Stek tills löken blivit lite brynt och köttet fått stekyta.
 7. När potatisen stekt klart så tillsätter du det stekta köttet och löken med potatisen och blandar. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera pyttipanna

Servera pyttipanna tillsammans med stekt ägg och inlagda rödbetor. Garnera gärna med hackad persilja.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *